Esipuhe kertoi aiemmin Helmien taloa pitävästä Sebastian Ratusta, jolle yrittäminen on elämäntapa. Mies on jälleen vallannut uuden yrityselämän osa-alueen, melko erikoiselta alalta ja melko erikoisella tavalla. Ratu on avannut DiscDesigner –nimisen nettikaupan, jonka päämyyntituote on uniikilla printillä varustetut frisbeegolf-kiekot.

DiscDesigner on ainoa yritys Suomessa, joka painattaa valokuvia frisbeegolf-kiekkoihin. Nettikaupassa myydään täysin uusia kiekkoja, joihin painatuksen voi tehdä. Asiakas voi myös lähettää oman kiekkonsa liikkeeseen, mikäli valikoimasta ei löydy sopivaa. DiscDesignerilla on käytössään UV-tulostin, joka on paras tapa printata kuvia kiekkoihin. Muitakin tapoja on, mutta kuvat eivät ole yhtä tarkkoja eivätkä kestäviä.

-Suomessa näitä laitteita on melko vähän, suurin osa ilmeisesti isojen yritysten käytössä prototyyppien luomiseen ja muuta sisäistä käyttöä varten, Ratu osaa kertoa muista laitteista.

-Printti tuo itse asiassa kiekkoon enemmän kestävyyttä joissain tapauksissa, sillä se on kestävämpää kuin pehmeimmät muovit, josta kiekot on tehty, Ratu hymähtää.

Hän lisää, että virallisten sääntöjen mukaan kilpailuissa käytettäviä kiekkoja ei saa juuri tuunata, mutta kuvien printtaaminen on sääntöjen rajoissa. Innokkaimmat frisbeegolfin harrastajat saavat siis nyt tehtyä myös vanhoista kiekoistaan täysin uniikkeja, jotta omat kiekot eivät enää voi sekaantua muiden kiekkoihin.

Ratun kiinnostus UV-tulostukseen syntyi sattuman kautta, kun hän törmäsi internetissä keskusteluun aiheesta ja alkoi tutkia asiaa. Liiketoiminta varmistui, kun hän näki miten tasokasta ja kestävää jälkeä printteri teki. Printterin käytön opettelu oli todella helppoa, sillä suurin osa säädöistä tehdään tietokoneen kautta ja Ratu kertoo saaneensa myös todella hyvän opastuksen aiemmalta omistajalta.

Vaikka kärkituote onkin frisbeegolfkiekot, ei se ole ainoa painotuote myynnissä. Printattava kuva voi olla maksimissaan 30×28 senttimetriä, mutta itse tuote voi olla isompi, se ei kuitenkaan saa olla yli 10 sentin paksuinen. Printtimahdollisuuksia on siis lukuisia aina kiekoista tuotepakkauksiin ja sytyttimiin saakka.

Koon lisäksi materiaali on osittain rajoittava tekijä. Toisilla pinnoilla printti pysyy suoraan, mutta toiset taas vaativat kunnon esikäsittelyn.  Parhaat materiaalit ovat Ratun mukaan muovi ja puu, mutta myös nahkaan voi tehdä tarkkoja ja kestäviä kuvia. Metalli on niin ikään mahdollinen, mutta se vaatii vahvan kemiallisen pohjustuksen.

-Vain taivas on rajana näissä asioissa. Mikäli pohtii jotain tiettyä kuviota tai materiaali, voi rohkeasti ottaa yhteyttä niin selvitetään tarkemmin onko painatus mahdollinen, Ratu toteaa haastattelun päätteeksi.

DiscDesignerin nettikauppa: www.discdesigner.fi/

Vastaa