Sorttausapu on Sirpa Rivinojan kehittämä palvelu kierrätyksen ja uusiomateriaalien käytön edistämiseksi. Se on palvelu, jota hyödynnetään useimmiten muuton tai remontin yhteydessä. Työ on lajittelua, siivousta ja järjestelyä eli kotitalousvähennyskelpoista työtä.

Sirpa Rivinoja on aiemmalta koulutukseltaan artenomi, ja se on jättänyt häneen pysyvän kiinnostuksen kädentaitoja ja tuotemuotoilua kohtaan. Hän tavoittelee jo olemassaolevien materiaalien ja materiaalieräkokojen ottamista lähtökohdaksi tuotekehitykselle.

Alunperin sorttauspalvelu on suunniteltu suurten ikäluokkien tarpeisiin. Tyypillinen yksityinen asiakas onkin ikäihminen, joka muuttaa omakotitalosta pienempään asuntoon. Tavaroita on ehkä kertynyt sellainen määrä, että taakka tuntuu itselle liian suurelta. Silloin apuun tulee sorttaaja, jonka kanssa yhteistyössä käydään toivotut tilat ja tavarat läpi. Tavaroihin liittyy paljon tunteita, joten se on prosessi, jossa on mahdollisuus käydä kerättyyn tavaraan liittyvät tunteet läpi ja hyvästellä ne.

Vanhat vaatteet, esineet ja tekstiilit ovat usein niin laadukkaista materiaaleista valmistettuja, että ne kestävät käyttöä vielä pitkään. Hyväkuntoisesta irtaimesta voi saada myyntituottoa. Samalla säästyy palanen historiaa ja tarinoita. Lopputuloksena on hyvä järjestys ja keventynyt mieli. Vähemmän tavaraa, ja mahdollisesti jopa enemmän rahaa! Sorttausapulainen huolehtii myös niiden tavaroiden kierrätyksestä, joilla ei ole jälleenmyyntiarvoa.

Yritysten varastokertymien ja sivuvirtamateriaalien kierrätys voi olla haasteellista. Yksi hieno esimerkki ”varastoroskien” muuttamisesta uudeksi tuotteeksi sorttausavun tuella on Teerenpeli-ravintoloiden Barreli -valaisin, jonka on suunnitellut muotoilija Kari Leppälä. Valaisimet on valmistettu rikkoutuneista whiskytynnyreistä.
http://mahdoton.fi/2013/04/roskasta-teerenpelin-barreli-valaisimeksi/

Toukokuussa 2013 avattiin yritysten välinen verkkokauppa tukemaan ylijäämämateriaalien vaihdantaa ja Sorttausapu on mukana toteuttamassa sitä. Materiaalipankki eli mpankki on tehty ylijäämien myymiseen, ostamiseen, etsimiseen ja lahjoittamiseen. Sinne liittymiseen vaaditaan vain Y-tunnus. Palvelusta hyötyvät kaikenkokoiset yritykset lähes toimialasta riippumatta. Myytävänä voi olla esim. puu, muovi, metalli, posliini, lasi,maa-ainekset, nahka, tekstiili, mutta myös loppuerät ja valmistusvirheiset tuotteet. Nyt alkutaipaleella useimmiten ostajina ovat olleet mikroyrittäjät, esim. muotoilijat, käsityöläiset ja kalustemuotoilijat. Kun mukaan saadaan lisää isoja yrityksiä, vaikuttavuus sen kuin paranee suurien määrien väyläytyessä uusiokäyttöön. Materiaalin luovuttava ja sitä tarvitseva yritys saadaan kohtaamaan toisensa.

Muuta jätemaksut myyntivoitoksi! Jätelaki kiristyy  vuonna 2016. Sorttausapu vie ekologista viestintää eteenpäin, ja se on todellista tulevaisuuden liiketoimintaa. Tällä hetkellä Sorttausapu toimii Lahdessa ja sen ympäristökunnissa, mutta tulevaisuuden visiona on ketjuuntuminen ja ekologinen herääminen. Kun asioilla on kestävä pohja, se on sekä yritysten että yksittäisten ihmisten etu. Muutetaan yhdessä jäte takaisin raaka-aineeksi, ja tehdään mahdottomasta mahdollista. p01

Sorttaus-apu toiminta on toiminut vuodesta 2011, ja sille on myönnetty seuraavat tunnustukset/tuet:

2013 SITRAn resurssitehokkuushanke

2013 Ympäristöministeriön tuki EkoTahto-hankkeelle

2012 Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahaston apuraha Anja ja Jalo Paanasen rahastosta

http://www.sorttausapu.fi

https://www.mpankki.fi/

http://mahdoton.fi/

Sorttausapu Facebookissa: https://fi-fi.facebook.com/Sorttausapu

Julkaistu alunperin Tyylitellen -blogissa.

Vastaa