Puoti

Lahden Rautatienkadulla sijaitseva Puoti avasi ovensa marraskuussa 2013. Kolmen yrittäjän yhteinen myymäläkonsepti (Florencia, Kukaneko ja Marakattimarssi) tarjoaa eettisiä, ekologisia ja kotimaisia vaatemerkkejä lapsille ja aikuisille. Puodista löytyy myös vintagevaatteita, second handia, kukkia ja sisustustuotteita. Puodin perustamisella haluttiin näyttää, että Lahti tarvitsee mielenkiintoisia kivijalkaputiikkeja, ja että ne voivat myös menestyä.

Tapasin Jonna Tammiston, Melli Lohisalon ja Henna Lindroosin kyselläkseni Puodin kuulumisia. Ensimmäiset kuukaudet ovat olleet aika vaihtelevia. Asiakkaita on käynyt tasaiseen tahtiin, alkuvuosi tosin oli hiljainen. Vaikka Puodissa mennään vielä hetki kerrallaan, pitkän tähtäimen suunnitelmiakin on. Tekemistä riittää paljon kaikille kolmelle, ja hektisyys on ollut yllättävän suurta. Joka päivä käy uusia asiakkaita, vaikka mainostusta ei tällä hetkellä ole erityisemmin ollut. Rautsikka Shopsin kautta on tullut näkyvyyttä, ja viidakkorumpu on toiminut tehokkaasti. Myös Facebookin ja blogien välityksellä on tullut paljon uusia asiakkaita.

Melli, Jonna ja Henna löysivät toisensa naisyrittäjien joukosta. Aatekaappi on heidän yhdistävä tekijänsä. Aatekaapin ideologiana on luoda pienyrittäjien verkostoa ja järjestää yhdessä erilaisia tapahtumia. Aatekaapin seuraava tempaus on kesäkaupan avaaminen satamaan, ja Florencia ja Marakattimarssi näkyvät sielläkin.

Kolmikkoa yhdistävät yrittäjyyden ja Aatekaapin lisäksi myös halu luoda Lahteen jotain uutta ja elävöittää kaupunkia. Puodin yrittäjänaiset jakavat arvomaailman, joka koostuu ekologisuudesta, eettisyydestä, ajattomuudesta ja laadukkuudesta.

Ajatuksena on mahdollisuus ryhtyä itse tekemään asioita, ei odottaa jonkun muun tekevän. Tapahtumien järjestäminen yhdessä on ollut alusta asti tärkeää. Puodissa on ollut nukketeatteria, livemusaa, second hand -marketteja ja ravintolapäiväänkin osallistutaan lähes poikkeuksetta. Lahden kaupungissa nähdään paljon potentiaalia, ja silloin voi kokeilla mikä toimii ja mikä ei.

Melli Lohisalo, Henna Lindroos ja Jonna Tammisto
Melli Lohisalo, Henna Lindroos ja Jonna Tammisto

Jonna Tammisto / Kukaneko

Muutin syksyllä 2010 Lahteen ja aloin haaveilemaan monivuotisen unelmani toteuttamisesta, oman yrityksen perustamisesta. Tajusin ekologisen lifestylekaupan puuttuvan katukuvasta, ja päätin ryhtyä toimeen. Kukaneko avasi aluksi shop-in-shopin Lahdenkadulle Lahteen. Lahdenkadun liiketila oli hieman sivussa kaupungin keskustasta ja etsimme uusia liiketiloja paremmalta sijainnilta. Muutimme 8.11.2013 Rautatienkadulle. Naapurinamme ovat lahtelaisen pienpanimon laadukas ruokaravintola ja tislaamo, sekä tietenkin kourallinen pieniä putiikkeja erikoistuneena muotiin ja laadukkaisiin designvaatteisiin.

Kukaneko tarjoaa vaihtoehdon kuluttajille, joita kiinnostaa vaateteollisuuden vastuullisuus, ihmisoikeudet sekä ympäristön kuormituksen minimointi. Kukaneko tukee vaatteiden lähituotantoa ja osa valikoiman tuotteista valmistetaankin Lahdessa. Valikoimaan kuuluu vaatteita miehille ja naisille, koruja, kenkiä ja asusteita, luomukosmetiikkaa, lehtiä ja kirjoja. Lahden alueelta puuttui kokonaan tällainen ekologisempi lifestyle-kauppa. Kukaneko on järjestänyt suunnittelija-iltoja, joihin kuuluu suunnittelijan esittäytyminen sekä merkin/brandin esittely. Kanta-asiakkaat voivat rauhassa kysellä suunnittelijalta tuotteista tai mallistosta ja sovittaa vaatteita.

Melli Lohisalo / Florencia

Florencian syntytarina lähti halusta tehdä rakkaasta harrastuksesta mieluinen työ. Kertoa tarinoita muodinmukaisten vintage-vaatteiden sekä asusteiden kautta ajasta, jolloin vaatteet ostettiin harkiten, laadukkaasti. Niitä huollettiin ja rakastettiin. Vaatteista, jotka kestävät vuosikymmenestä toiseen! Näiden aarteiden rinnalla tarjonnassamme on uudempia, vähänkäytettyjä merkkituotteita second-hand versioina.

Vanhojen vaatteiden ja asusteiden kierrättäminen on kannattamisen arvoista ja paras kokonaisuus syntyykin sekoittamalla keskenään uutta ja vanhaa. Maailman katumuodissa luodaan päivittäin omaperäistä ja persoonallista muotia yhdistämällä nykypäivä menneen vuosikymmenten glamouriin!

Florencia ei olisi Florencia myöskään ilman kukkien tuoksua. Kauniit kukat ja kukkasidonnat on saatavissa tilauksesta saman katon alta.

Tarjoamme kukkien tuoksua sekä menneiden vuosikymmenten lumoa. Toivotamme lahtelaiset tervetulleeksi aarteiden metsästykseen!

Henna Lindroos / Marakattimarssi

Paluumuutin Lahteen syyskuussa 2007, äitiyslomani kynnyksellä. Sanouduin irti vakkarityöstäni, joka vaati matkustelua ja päätin luoda itselleni uuden työn ihan itse. Aloin tietoisesti luoda omaa lastenvaatemerkkiä ja Marakattimarssi ”syntyi” maaliskuussa 2009. Koska minulla ei ollut kokemusta vaateteollisuudesta hankin tietoa, opettelin, etsin hyvät yhteistyökmppanit ja alihankkijat ja pistin hommat käyntiin. Alkuun Marakattimarssi oli siis vain vaatemerkki, jota myin tukkuna jälleenmyyjille ympäri Suomen ja itse omassa verkkokaupassa ja messuilla. Kaikki omat mallistot valmistettiin Suomessa, alusta loppuun asti.

Myöhemmin mieleeni tuli ajatus omasta lastenvaatemyymälästä, jollainen Lahdesta puuttui. Aloin seurata vapaita liiketiloja Lahden keskustasta. Yhtenä päivänä sopiva vapautui ja vuokrasopimus Hämeenkadun liiketilasta tehtiin samalla viikolla. Lokakuussa 2012 avatussa Marakattimarssi-myymälässä oli oman merkin lisäksi myynnissä myös muita pienempiä, kotimaisia merkkejä.

Marraskuussa 2013 löimme hynttyyt yhteen Kukanekon ja Florencian kanssa. Yhdessä saimme upean liiketilan paremmalla sijainnilla!
Nyt Marakattimarssi on siis kotimainen lastenvaatemerkki, jota myymme omassa myymälässä Lahdessa, messuilla ja tapahtumissa. Myymälässämme on myös edelleen muitakin kotimaisia lastenmerkkejä, kuten Höö, Aarrekid, Punainen norsu, Muru, jne.

Kaikki Marakattimarssin omat vaatteet valmistetaan Suomessa kudotuista materiaaleista alihankkijaompelimoissamme Lahdessa ja lähialueilla.

Ensi lauantaina 17.5 Puodilla on pidennetty aukioloaika klo 18 asti. Ravintolapäivän kunniaksi tarjolla on Villikon raakaravintoherkkuja, pop up -lankakauppaa ja neulegraffitti-pajaa pitämässä on Pitsi ja Palmikko. Tervetuloa!

Puoti

Rautatienkatu 13

avoinna ma–pe 11–18 ja la 10–15

Puoti Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/Puoti/1427329554148814?fref=ts

Marakattimarssi Facebookissa: https://www.facebook.com/Marakattimarssi

Kukaneko Facebookissa: https://fi-fi.facebook.com/kukanekoshop

Florencia Facebookissa: https://fi-fi.facebook.com/pages/Florencia-Flower-Vintage/125314284164620

Aatekaappi Facebookissa: https://fi-fi.facebook.com/Aatekaappi

Vastaa