Asiakaspalvelu ei voisi olla parempaa kuin se MeaMannassa Lahden konserttitaloa vastapäätä Hollolankadulla on. Uusitut tilat ovat valoisat. Remontin valmistuminen oli suuri ilon aihe niin työntekijöille kuin asiakkaillekin.

Ekokahvila MeaManna on toistaiseksi Lahden ainoa kokonaan luomu ravintolakahvila. Siellä myydään myös elintarvikkeita, kodintarvikkeita (pesuaineita jne), lahjatavaroita sekä korttitaiteilija Antti Leinon postikortteja. Seinillä on aina noin kerran kuussa vaihtuva taidenäyttely.

MeaManna laajensi näinä haastavina aikoina toimintaansa. Vielä pitää vanhat tilat remontoida leipomon käyttöön, jolloin kaikki toiminta on siirtynyt kokonaan Hollolankadulle. Nyt leipomo on vielä Sylvia-kodilla. Mutta MeaManna ei olekaan kapea-alainen liikeidea. Se on väkevästi paljon enemmän.

MeaMannan isä ja äiti ovat Mika ja Eveliina Aaltonen. He ovat olleet alusta asti mukana (Mikan ollessa parhaillaan vuorotteluvapaalla) rakentamassa ja kehittämässä palvelua ja toimintaa. Toimintaa luotsaa Sylvia-Koti yhdistyksen Kaupunkikylä-yhteisö. Se on kolmannen sektorin toimija. Mutta itse idea MeaMannasta, keskelle kaupunkia perustettavasta kahvilasta, lähti nuorilta aikuisilta itseltään: Kaikki eivät tykkää asua maaseudulla.

Sitten alkoi tilojen etsintä. Kun ne oli löydetty Suojasäätiön-talosta Hollolankadulta on hommat pyörineet laajentuneen yhteisöllisyyden voimalla. MeaManna on saanut apua mm. paikallisilta yrittäjiltä ja yksittäisiltä henkilöiltä, joiden mielestä kaikki työ on tärkeää ja ilman työtä kuka tahansa aikuinen ihminen tylsistyy. Ja se on pahasta.

MeaManna tarjoaa työtä erityistä tukea tarvitseville nuorille aikuisille. Kaupunkikylä taas asumispalveluita. Nyt nuoret aikuiset voivat liikkua ihan itse bussilla tai pyörällä töihin ja taas kotiin. Ei tarvita kimppakyytejä. Nuoret ja vapaus – mikä siinä onkin. MeaMannassa nuorilla on apunaan ohjaajia, jotka osallistuvat itse nuorten lailla MeaMannan pyörittämiseen.

MeaMannan pääpaino on terveellisessä ja laadukkaassa ruoassa sekä asiakaspalvelussa. Kysykää vaikka Jesseltä, joka on hyvällä tapaa kuin Gordon Ramsey. Kollegat saavat kuulla jos palvelu ei pelaa. Henkilökunnan tapa olla läsnä on ihailtavaa. Asenteessa on esimerkkiä monelle. Täällä kukaan ei ole “vain töissä”. MeaMannan on jokaisen siellä työskentelevän näköinen ja oloinen paikka. Asia, josta he voivat olla ylpeitä – ja ovatkin. Työtä tehdään koko olemuksella ja isolla sydämellä.

Lounas muodostuu viikottain vaihtuvasta keittomenusta ja ruokaisasta salaattipöydästä. Tarjolla on myös jälkiruokia, joista suussa sulavaa raakakakkuosastoa voi suositella lämmöllä. MeaMannasta saa myös luomu- ja lähiruokaa sekä lahjatavaroita takaosan kaupasta.

Remontin myötä uudistettiin aukioloaikojakin. Arkena ollaan yhtenäisesti auki (9–18) ja lauantaisin aukioloa pidennettiin tunnilla (11–16), että ihmiset voisivat kaupunkikierroksen päätteeksi piipahtaa vaikka herkuttelemassa.

Toiminta on haastavaa, mutta rikasta. Jokainen päivä on erilainen ja porukka sitoutunutta, niin ohjaajat kuin nuoretkin. Yhteishenki on hyvä ja hymy herkässä. Se viehättää asiakasta. Tuotteet tunnetaan ihan yhtä hyvin kuin suuri osa asiakkaistakin. Jos et itse muista milloin viimeksi kävit, niin voit aina kysyä henkilökunnalta. Kahvi eikä tunnelma ei ole ns. pannussa puolipäivää seissyttä kahvia.

Yhteisön tavoite kehittää monimuotoista työtoimintaa toteutuu joka päivä ja sitä kehitetään jatkuvasti. Vaikka leipomon remontti on vielä kesken (leipomo avataan Hollolankadulle elokuun alussa), niin uusia suunnitelmia jo on. Toive eriarvoisuuden ja ennakkoluulojen vähentymisestä on sekin alituiseen työn alla ja siinäkin jäätä murretaan kesät talvet. Ilon kautta. Useamman toimijan tavoitteisiin sopisikin olla luomassa positiivista kaupunkikulttuuria Lahteen. Sillä sehän ei ole yhtään hölmömpi tavoite.

Vinkkinä kerrottakoon, että erityisen aurinkoista palvelua saa, kun Pelicans on voittoputkessa.

Ekokahvila Meamanna
Hollolankatu 1
15110 Lahti

044 7722855

Aukioloajat:
Ma-pe klo 9-18
La klo 11-16
Su suljettu

www.meamanna.fi
MeaManna Facebookissa: https://www.facebook.com/EkokahvilaMeaManna?fref=ts
Kaupunkikylä Yhteisö: http://www.kaupunkikyla.org/fi

 Kuvat: Hanna Kopra

Vastaa