Rantasalo ja Lappi ovat viihtyneet pelialalla.

Viime syksynä perustettu pelitalo Digital Hammer julkaisi juuri ensimmäisen pelinsä. Taustalta löytyy lähes viisitoistahenkinen porukka, joka voi hyvinkin olla nostamassa Lahtea maailmankartalle myös peliteollisuuden silmissä.

Digital Hammerin nimessä on toimitusjohtaja Risto Lapin mukaan hieman tahatonta symboliikkaa.

– Jos ihan tarkkaan muistan, niin se tuli jostain netissä olevasta nimigeneraattorista. Yksi meidän perustajajäsenistä on Tom Vasara ja hän tajusi itsekin vasta myöhemmin, että tämä sopii erittäin hyvin. Ja vasarallahan tehdään töitä.

Hommia on ehditty nyt takomaan puolen vuoden ajan. Pelifirman toiminta alkoi viime syksynä Lapin asunnosta käsin. Keskustayksiössä työskenteli parhaimmillaan seitsemän henkilöä samanaikaisesti, eikä hukkaneliöitä juurikaan jäänyt.

– Jätkät oli siellä aamukahdeksasta iltakahdeksaan ja siinä mentiin sulassa sovussa se puoli vuotta, Lappi kertoo.

Nyt Digital Hammer on saanut Svinhufvudinkadulta omat toimitilansa ja ensimmäinen peli Jump and Run on juuri julkaistu.

– Kyseessä on niin sanottu endless runner eli peli loppuu vasta sitten, kun kuolee. Hahmona on jänis ja vastaan tulee kettuja, joiden yli hypätään. Kun hyppäät yhden ketun yli, saat yhden pisteen, markkinoinnista vastaava Riku Rantasalo kertoo.

Hyppiminen hoituu yksinkertaisesti ruutua painamalla.

– Ei haeta mitään Flappy Bird -kopiota. Tämä erottuu sillä, että voit ladata uuden hypyn jo ilmassa, eli pystyt vähän taktikoimaan. Voit hypätä saman tien, kun osut maahan tai jatkaa välissä kävelyä.

– Peli on pikkaisen monimutkaisempi kuin Flappy Bird, mutta me nähdään, että se on yhtä koukuttava, Lappi jatkaa.

Ensimmäisenä julkaisuun päätynyt peli toimii tienavauksena tulevaisuuden suurempiakin projekteja varten.

Seuraavat pelit ovat jo hyvässä vauhdissa ja pääsiäiseksi on tulossa teemaan sopiva sesonkipeli. Lisäksi syksystä asti kehitteillä ollut Moto Matt alkaa olla jo viimeistelyä vaille valmiina ja työn alla on neljäskin peli, jonka yksityiskohdat pysyvät vielä salaisuutena.

– Siitä tulee ehkä se suurin juttu, Lappi paljastaa

Hyvällä porukalla liikenteeseen

Tulevaisuus näyttää Digital Hammerin osalta lupaavalta. Seitsemän perustajaosakkaan lähtökohtana oli työn tekeminen hyvällä porukalla.

– Ensin meillä oli Rikun ja Jessen kanssa oma firma, ja osalla meidän osakkaista oli toinen projekti, jota tehtiin yhdessä. Sitten me päätettiin yhdistää voimavarat, mutta ei vielä tiedetty mitä lähdettäisiin tekemään, Lappi kertaa tapahtumia.

Paria viikkoa myöhemmin lopullinen idea alkoi hahmottua.

– Risto ja Jani ottivat palaverin Amarillossa ja sen jälkeen tuli aika radikaali ehdotus, että tapetaan kaikki nykyinen liiketoiminta ja ruvetaan tekemään pelejä. Oli hyvä porukka ja se tuntui saman tien luontevalta, Rantasalo toteaa.

Arjen byrokratiasta huolimatta yrittäjänä oleminen on Lapin mukaan yleistä käsitystä helpompaa.

Rantasalo ja Lappi ovat viihtyneet pelialalla.
Rantasalo ja Lappi ovat viihtyneet pelialalla.

– Rohkeasti vaan eteenpäin, se ei ole niin vaikeata miltä kuulostaa. Vähän kun ottaa selvää ja delegoi tietyt asiat vaikka kirjanpitäjälle, niin se on hyvin simppeliä. Jokainen kuitenkin tuntee jonkun yrittäjän, jolta voi kysyä apua myös starttaamiseen.

– Itse perustaminen on paljon helpompaa, kun mitä moni ajattelee, Rantasalo jatkaa. Ja liukuva työaika on tuntunut tosi hyvältä. Sitten voi hommia jatkaa vaikka himassa jos tuntuu, että on hyvä draivi päällä.

Ensimmäinen puolivuotinen on ainakin sujunut vauhdikkaasti. Neljän pelin samanaikainen työstäminen on vaatinut lisäksi apua ulkopuolisilta graafikoilta, äänimiehiltä ja pikkuveljiltäkin. Vahvistusta pelitaloon tuovat myös kolme työharjoittelijaa.

– Me etsitään jatkuvasti lisää harjoittelijoita koodareiksi ja myös markkinointiapureiksi, Lappi kertoo.

Pelaamalla alennusta ravintoloista

Jump and Runin julkaisun yhteydessä alkaa myös omaperäinen ravintolakampanja. Peliä pelaamalla saa alennusta ruoka-annoksista.

– Mitä suuremmat pistemäärän saat, sitä suuremman alennuksen saat. Se jatkuu aina 50 % asti, Lappi selventää.

Jo hyvästä yrityksestä palkitaan Rantasalon mukaan alennuksella.

– Vaikka et saisi yhtään pistettä, mutta jaat tuloksen Facebookissa tai Twitterissä, niin saat 10 % alennusta.

Käytännössä annoksen voi siis saada puoleen hintaan keräämällä pelissä 40 pistettä ja jakamalla tuloksensa. Kampanja on voimassa Kanavan Kunkussa Vääksyssä, Kuopion Kunkussa ja Syvärin Kunkussa Tahkolla 7.4.-13.4. välisenä aikana.

Pääsimme testaamaan Jump and Runia jo ennakkoon, eikä pelin koukuttavuus ole aivan tuulesta temmattua. Täyteen alennukseen riittäviä pisteitä ei varmasti saa ensimmäisellä yrityksellä, mutta uuden ennätyksen tavoittelua tekee mieli jatkaa koko ajan. Ainahan sitä voi vielä kerran koittaa.

Jump and Runin voi ladata ilmaiseksi iOS- ja Android-laitteille. 

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.digitalhammer.survivorjack

App Store: http://itunes.apple.com/app/id829626556?mt=

Vastaa