Asemapäällikön talo sijaitsee junarada vieressä

Asemapäällikön talon kohtalo on viimeisen vuoden aikana ollut useamman kerran uutisissa. Talon alakerta toimii nykyisin työhuoneena myös tekstiilikoruihin ja vintagevaatteisiin keskittyvälle Salla Poutiaiselle sekä hopeakoruja tekevälle Minna Vainikalle. Talossa on jouluun asti avoinna pop up –kauppa, josta saa ostettua koruja, valokuvateoksia ja second hand –vaatteita.

Vainikka tunsi jo opiskeluajoiltaan toisen saman katon alle tulleen korumuotoilijan, Eeva Väänäsen. Poutiainen liittyi porukkaan hieman myöhemmin huomattuaan ilmoituksen vapautuvasta työhuoneesta.

Poutiainen sonnustautui kettunaamariin
Poutiainen sonnustautui kettunaamariin

Salla Poutiainen: Tämä on ensimmäinen kivijalkaa jäljittelevä proggis, mitä olen tehnyt. Verkkomyynti on ollut enemmän se mun juttu.

Poutiainen on myynyt verkkokaupan kautta vaatteitaan muun muassa Yhdysvaltoihin ja Australiaan asti. Vainikka puolestaan hyötyy enemmän perinteisestä jälleenmyynnistä. Tarkkaan tehdyt hopeakorut ovat edukseen läheltä katsottuna.

Minna Vainikka: Näitäkin voi toki myydä netissä, mutta enemmän menee jälleenmyyjille. Itse pitää löytää omat kanavansa, isot ketjuliikkeet eivät yleensä ole kiinnostuneita ottamaan pieniä määriä myyntiin.

Halukkaat voivat toki pistäytyä myös paikan päälle tutustumaan valikoimaan ja keskustelemaan itse muotoilijoiden kanssa.

S: Ravintolapäivänä täällä kävi toistasataa tyyppiä, mikä oli tosi kiva. Onhan tämä vähän syrjässä, mutta talosta ollaan yleensä hyvin kiinnostuneita.

Inspiraatiota luonnosta ja leffoista

Yli satavuotinen puutalo vaikuttaa juuri sopivalta taiteen tekemiseen. Edes vieressä kulkeva junarata ei ole juurikaan häirinnyt luovaa työtä.

M: Välillä kun menee iso ja painava juna, niin tavarat saattavat täristä. Muuten me kyllä metelöidään omasta takaa ihan tarpeeksi koruja takoessa.

Tällä hetkellä tunnelma vaikuttaa melko rauhalliselta iäkkäässä rakennuksessa. Taustalla kuuluu radiosta hiljaa soiva klassinen musiikki. Joskus työ tosin sujuu paremmin räväkämmissä puitteissa.

S: Mä kuuntelen myös energisempää tykkimusaa. Onneksi on oma työhuone, niin voi mennä luukuttamaan vaikka Rage Against the Machinea.

Musiikin lisäksi inspiraatio uuteen työhön voi löytyä melkeinpä mistä vain.

M: Luonto on se klassinen ja kyllä se aina inspiroi, esimerkiksi Kaste-mallisto on tehty vesiteemalla.  Lisäksi ihan jokapäiväinen ympäristö puhuttelee, inspiraatio voi tulla mistä vain.

Poutiainen puolestaan löysi kipinän Vigilantes-mallistoonsa elokuvista ja vanhoista eläinkirjoista.

Inspiraatio voi löytyä myös vanhoista kirjoista
Inspiraatio voi löytyä myös vanhoista kirjoista

S: Kun suunnittelin sitä, niin katsoin paljon supersankarileffoja ja –animaatioita. Luova työ on siitä jännää, että on vaikea sanoa tarkalleen mitä siinä tapahtuu. Ajattelin vain, että se olisipa hölmö ajatus, jos lepakolla olisi naamio.

Töissään Poutiainen on päätynyt käyttämään erikoisiakin materiaaleja, kuten jätemuovia. Viime kesänä pidetyssä näyttelyssä kaikki korut olivat valmistettu kierrätysmateriaaleista.

S: Olen itse kiertänyt kirppareita pienestä asti, joten on luontevaa yrittää tehdä pienellä budjetilla omasta mielestään hienoja juttuja. Toinen mallistoni on tehty kokonaan kierrätysmateriaaleista ja toisessa joutuu tekemään sen verran suuria määriä, ettei samanlaisia ketjua löydy tarpeeksi kierrätettynä. Silloinkin koitan hankkia matskut mahdollisimman läheltä.

Kokonaisuutena uuden mallin syntyminen voi olla pitkä prosessi. Idean syntymisen jälkeen ensimmäisen kappaleen toteuttaminen on haastavinta.

M: Jos tekee jotain tilaustyönä asiakkaalle, niin aikaa ei voi käyttää ihan kauheasti. Kokonaisen malliston suunnitteluun taas saattaa mennä jopa useampi kuukausi.

Kiire näkyy sipulissa

Sekä Poutiainen että Vainikka ovat vielä melko tuoreita yrittäjiä. Molemmat ovat aloittaneet toimintansa tämän vuoden puolella, mutta aikaisempaa kokemusta alalta kuitenkin löytyy. Vainikka työskenteli kuusi vuotta kultasepän liikkeessä ja Poutiainen teki muotoilijan töitä osuuskunnan kautta ennen yksityisyrittäjäksi siirtymistään. Lopulta toiminimen perustaminen oli molemmille selvä vaihtoehto.

S: En ole ajatellut juurikaan muita vaihtoehtoja, mikä on oikeastaan vähä kummallista. Tulen yrittäjäperheestä ja sitä kautta olen tietenkin nähnyt mitä se on. Eihän meidän alalla niin kauheasti töitä ole. Jos haluaa työllistyä, niin tämä on varmaan yleisin vaihtoehto.

Vainikka työn touhussa

M: Ainakin jos haluaa tehdä oman alan töitä. Niitä on muuten niin vähän tarjolla korumuotoilijoille.

Yrittäjän arki on kiireistä myös luovalla alalla. Asiakkaalle näkyvä tuote on tulos pitkästä työstä, johon kuuluu suunnittelun lisäksi paljon arkipäiväistä papereiden pyörittelyä.

S: Ollaan kuitenkin yritetty pitää kaksi vapaapäivää viikossa, jos vain mahdollista. Muuten kiire alkaa näkyä omassa sipulissa ja lähipiirikin kärsii, kun heitä ei ehdi ikinä näkemään. Prosessi on ollut pitkä ennen täyspäiväiseksi yrittäjäksi lähtemistä ja silti tuntuu, että vuorokauden tunnit eivät aina riitä. Osuuskunnan aikana sain kuitenkin mietittyä valmiiksi brändijuttuja ja vähän tuotteitakin.

M: Olisi ollut hyvä, jos itsekin olisin ehtinyt miettimään enemmän yritystä, konseptia ja vaikka mallistoa. Aloitin aika tyhjästä ja aloin vain tehdä. Ensi vuonna suunnitelmissa on tehdä myös miehille suunnattuja malleja, vähän enemmän tilaustöitä ja jotain isompiakin juttuja.

Muutoksia tulee myös toimitilojen suhteen. Keväällä edessä on uusien työhuoneiden etsintä, kun asemapäällikön talo laitetaan pakettiin muutostöitä varten. Tavoitteena on kuitenkin saada jatkossakin toimeentulo omaa juttua tekemällä. Poutiainen ohjeistaa tulevia yrittäjiä käyttämään malttia ja harkitsemaan eri vaihtoehtoja.

– Miettisin, että onko järkeä tehdä vaikka osuuskunnan kautta tai aloittaa osapäiväisenä. Itse en mielellään ota hirveitä lainoja, vaan teen mieluummin pitkällä aikavälillä. Onhan se mukavaa, että leivän päällä on muutakin kuin pelkkä ylähuuli.

Asemapäällikön talon pop up –kauppa on avoinna joulukuun 21. päivään asti.

Poutiaisen sivut: www.houseofpo.com

Vainikan sivut: www.valient.fi

Väänäsen portfolio: www.finnishdesigners.fi/portfolio/eeva.vaananen

Vastaa