Vaalion toimisto Laosissa.

Kolme vuotta sitten Kai Vaalio irtisanoi asuntonsa, pakkasi reppunsa ja lähti kohti lentokenttää taskussaan menolippu Kiinaan. Kahdeksan kuukautta myöhemmin hän palasi takaisin Suomeen ja viimeisteli täysverisen matkapäiväkirjan sarjakuvan muotoon piirrettynä.

Tapasin Vaalion lämpimän kesäisenä päivänä ravintola Ylämummossa. Vinkki haastatteluun tuli Veera Smidtiltä, joka kertoi Vaalion reissanneen ympäri Kaakkois-Aasiaa ja tehneen samalla lähes 200-sivuisen matkapäiväkirjan sarjakuvana. Tempaus kuulosti sen verran erikoiselta, että mies toteutuksen takana oli pakko päästä tapaamaan.

zombaileminen
Zombailemisen määritelmä.

Zombailut-kirja ilmestyi tämän vuoden alussa pitkällisen työn tuloksena. Vaalio palasi kotiin jo keväällä 2012, jonka jälkeen alkoi seikkailujen kokoaminen yksien kansien väliin. Omakustannekirjaa voi nyt ostaa ympäri Suomea Vaalion oman aktiivisuuden ansiosta.

– Kävin muun muassa Helsingin Akateemisessa Kirjakaupassa ihan röyhkeästi kysymässä, että kehen pitää ottaa yhteyttä.

Valmiin sarjakuvakirjan taustalla on kahdeksan kuukauden vaiherikas rinkkareissu, joka oli vähällä vesittyä jo ennen alkamistaan.

– Mulla oli vain lentolippu Kiinaan ja päässä vähän suunnitelmia. Kaverin piti alun perin lähteä mukaan, mutta se ilmoitti, ettei kuitenkaan tule. Lähdin sitten yksin, kun lippu oli hommattu ja rokotteetkin otettu.

Ei pidä pelätä mitä eteen tulee. Kaikki kuitenkin järjestyy aikanaan.

Vaalio oli suunnittelut piirtävänsä matkapäiväkirjaa lähinnä itseään varten, mutta jo keskeneräinen sarjakuva keräsi nopeasti suosiota toisten rinkkareiden keskuudessa. Vähitellen ajatus alkoi kypsyä ja piirtämisestä tuli samalla lähes päivätyö.

– Viikossa meni varmaan neljä päivää tuohon ja sitten pidin vähän pidemmän viikonlopun. Välillä meni pari viikkoa, ettei tehnyt juuri mitään ja sitten piti taas yrittää muistella tapahtunutta.

Aiemmin Vaalio oli matkustellut Euroopassa, mutta Aasia kokonaisuudessaan oli vierasta aluetta. Kahdeksan kuukauden hyppy tuntemattomaan ei kuitenkaan liikoja pelottanut. Vaalio korostaa oikean asenteen tärkeää roolia matkailussa.

– Ei pidä pelätä mitä eteen tulee. Kaikki kuitenkin järjestyy aikanaan, Vaalio toteaa.

Rotta lautasella ja yö kirkossa

Jatkamme keskustelua Vaalion nauttiessa samalla pizzaa. Puheeksi tulee toki myös Madventures eli Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin lukuisat seikkailut ympäri maailmaa.

– Reissuun lähdin yllättäen vähän niiden innoittamana ja kiertelin kanssa paljon samoja paikkoja, Vaalio paljastaa.

Sarjakuvakirjan sivuilta löytyykin kohtauksia, jotka voisivat kaikessa hämmästyttävyydessään kuvitella yhtä hyvin Rikun ja Tunnan selostamiksi. Kotisohvalta käsin tarinat torakan syömisestä suoraan lattialta tai aito huoli yöpaikan löytämisestä tuntuvat melko tsaikedeelisiltä.

Se oli semmoinen avokämmen naamalle saman tien.

Myös Vaalio kertoo hetkittäin miettineensä, onko koko matkassa mitään järkeä. Haasteet alkoivat heti ensimmäisenä iltana lennon saavuttua Kiinaan.

– Siellä ei ollut mitään yöpaikkaa ja lopulta päätin, että lähden yöjunalla seuraavaan mestaan.  Juna olikin jo ennen keskiyötä perillä ja jouduin kuitenkin etsimään yöpaikan. Hetken mietin, että miksi mä oikein tänne lähdin. Se oli semmoinen avokämmen naamalle saman tien.

Yösijan eteen joutui jatkossakin näkemään vaivaa. Hostellien lisäksi Vaalio vietti yötä muun muassa nettikahvilan sohvalla ja filippiiniläisessä kirkossa.

– Säkällähän sitä pysyi hengissä, hän naurahtaa.

Omaa jännitystään reissuun toivat myös paikalliset ruoat, jotka voivat Ikean lihapulliin verrattuina tuntua hieman oudoilta.

– Simpukat olivat varmaan villeintä, mitä olin aikaisemmin syönyt. Vietnamissa oli sitten pakko kokeilla rottaa, kun sitä löytyi listalta ihan englannin kielellä. Lautasella se näytti vähän kanalta, mutta avatessa siitä alkoi tihkua verta.

Uusien tuttavuuksien joukkoon mahtui onneksi myös paljon hyvääkin.

– Eteen tuotiin välillä aika ihmeellisiä höttöjä, mutta kaiken taisin saada syötyä.  Käärme oli esimerkiksi ihan törkeän hyvää, Vaalio myöntää.

Uusi reissu vielä pidempänä

Kesäkuun 18. päivä Vaalio lähtee uuteen reissuun, jonka on tällä kertaa tarkoitus kestää kokonaisen vuoden. Ensimmäisenä kohteena on Kuuba, josta matka jatkuu ympäri Latinalaista Amerikkaa ja mahdollisesti jopa Afrikkaan asti.

Matkalta syntyy myös Zombailut Vol 2, joka toimii samalla graafista viestintää opiskelevan Vaalion opinnäytetyönä.

– Katsotaan tuleeko ihan kirja vai esimerkiksi e-bookki. Jos joku haluaa ruveta tekemään ihan reissukirjaa, niin kannattaa varautua 2-3 vuoden projektiin, Vaalio ohjeistaa kokemustensa pohjalta.

Tuoreimpia reissukuulumisia pääsee kuitenkin seuraamaan saman tien Facebookin ja Twitterin välityksellä. Tällä kertaa matkan aloittaminen on ainakin helpompaa.

– Ensimmäisellä reissulla oli koko ajan pieni tärinä päällä ja jännitti, että mitä tästä oikeasti tulee. Nyt tilanne on ihan eri.

Vaalio on jälleen irtisanonut asuntonsa ja ilmoittanut pitävänsä välivuoden koulusta. Reissut sen kuin pitenevät ja nälän väitetään kasvavan syödessä. Montako osaa Zombailuihin on tarkoitus tehdä?

– Saatan jättää tähän jatko-osaan tai sitten teen vielä sen kolmannen, että saisin hienon trilogian. Onhan noita muitakin maita, joissa haluan käydä.

Zombailuja myy Lahdessa ainakin seuraavat liikkeet:

Vaihtari – Hämeenkatu 16
Puolenkuun pelit – Rautatienkatu 16
Levykauppa Äx – Aleksanterinkatu 4

1 KOMMENTTI

  1. Todella piristävä tuulahdus suomen vähän väljähtyneeseen strippiviihdeskeneen. Kustantajien tulisi löysätä hattujaan (ja kukkaronnyörejä). Suosittelen, jatko-osaa odotellessa!

Vastaa