Suomessa verta saavat luovuttaa yli 50 kiloiset 18–70-vuotiaat, tosin joitain rajoituksia on. Mutta ei hätää! Se, kuka voi luovuttaa, on helppo selvittää: www.sovinkoluovuttajaksi.fi

Miehet voivat luovuttaa kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Sanktio, eli luovutuskielto, tulee raskauksista, imetyksestä, joistain lääkityksistä ja vaikkapa tatuoinnin ottamisesta. Täyskieltoja napsahtelee miesten välisestä seksistä ja vaikkapa sairastetusta malariasta.

Kun yksi veripussi voi auttaa jopa kolmea potilasta ja kerätyllä verellä ja siitä tehdyillä tuotteilla voidaan pelastaa henkiä, niin piipahdus Veripalvelussa tuntuu aika vaivattomalta.

Suomessa luovuttamisesta ei makseta korvausta – paitsi kahvissa ja sehän on lähes kultaa suomalaiselle. Verenluovutuksen jälkeen tarjolla olevat antimet tuntuvat yltäkylläisiltä. Viime kesänä oli jäätelöäkin. Tankkausta luovuttamisen jälkeen aidosti tarvitaan. Vaikka yksi pussillinen verta ei tavallaan ole paljoa, niin olo voi vaatia vahvistusta. Eikä samana päivänä enää saa rehkiä tai saunoa. Toisille luovuttaminen ei tunnu missään ja toisilla olo voi olla pidempään hutera.

Markkinapiikki kadonnut – toistaiseksi

Lahden Veripalvelu sijaitsee Erkonpuiston reunalla. Päivässä käy noin plusmiinus 30 luovuttajaa. Markkinapäivät olivat ennen selkeä piikki (jopa lähemmäs 70 luovuttajaa markkinapäivänä), mutta nyt vastaavaa ihmisvirtaa ei kerran kuussa yhtenä päivänä käy.

Usein Veripalvelussa mukana oleva lapsitrio kommentoi Lahden Veripalvelun tiloja hyviksi “Akkareita on hyvin” – niin ja mehukin tuntuu maistuvan. Itse verenluovutuskin on ihan mielenkiintoinen tapahtuma, muttei mitenkään hätkähdyttävää. Akkarit ovat paljon kiinnostavampia.

Veripalvelun henkilökunta neuvoo, opastaa ja palvelee asiakaskuntaa suurella sydämellä.
Veripalvelun henkilökunta neuvoo, opastaa ja palvelee asiakaskuntaa suurella sydämellä.

Kenen verta kaivataan?

Koska väestön sisällä niin potilaiden kuin luovuttajien veriryhmäjakauma on sama, niin kaikkien veriryhmien verta tarvitaan joka päivä. Pula voi iskeä kaikkein yleisismmistä veriryhmistä. Siksi ennen lomia kampanjoidaankin vilkkaasti, että varastot saadaan täyteen.

Veriryhmistä vain AB on sellainen, jolta kerätään mielellään myös plasmaa. Plasmaa voi käydä luovuttamassa kahden viikon välein, mutta silloin pitää hypätä vaikka Z-junaan ja matkata Helsinkiin. Lahdessa ei plasmaa kerätä.

Suomen Punaisen Ristin ylläpitää myös kantasolurekisteriä mihin voi Veripalvelussa liittyä. Siihen kaivataan etenkin nuoria miehiä.

Nyt voit ladata myös puhelimeesi Hengenpelastajan mobiilisovelluksen, jolla voit mm. etsiä lähimmän Veripalvelun, tarkistaa veritilanteen tai tilata muistuksen verenluovutukseen. Sovelluksesta löytyvät myös ajantasaiset ensiapiohjeet ja tulevien ensiapukurssien tiedot.

Lahden veripalvelutoimisto
Erkonkatu 11 15110 Lahti

ma, ke, to klo 11–18
ti, pe klo 10–16

Maksuton infopuhelin:
0800 0 5801

www.veripalvelu.fi
www.sovinkoluovuttajaksi.fi
Facebookissa: https://www.facebook.com/veripalvelu?fref=ts
Twitterissä: @SPRVeripalvelu

Vastaa