Ina Ruokolainen on pitänyt toimittajantyön ohessa blogia (http://mustarousku.blogspot.fi) vuodesta 2005. Blogi on päiväkirjamainen, jonka tarkoitus ei ole olla ammattitekstiä eikä arkistoida esimerkiksi pyöräiltyjä kilometrejä. Se oli alunperin sieniblogi.

Kävin jututtamassa Inaa, jonka tiedän kovaksi pyöräilijäksi.

Kotiseutupyöräily-idea oli aluksi puolikas heitto. Ina oli saanut blogissaan paljon positiivisia kommentteja pyörälenkeistään ja kysymyksiä voisiko niitä koostaa? Ina otti yhteyttä Green City –hanketta hallinnoivaan Lahden kaupunkiin – kiinnostaisiko heitä tällainen kirjaprojekti. Vastaanotto oli heti innostunutta.
Kirjan kasaamiseen meni sitten pari kesää. Reitit kierrettiin uudelleen, lopuksi vielä autolla kuvaajan Reilika Landénin kanssa, reittimatkoja laskettiin ja tietenkin kirjan taittamiseenkin meni oma aikansa. Kirjan taittanut Jalo Toiviokin on kova pyöräilemään.

Lopulta viime viikolla painosta pullahti Pyöräilyopas, Kotiseutupyöräilyä Lahden seudulla -julkaisu.

Pari suhdetta pyöräilyyn

Ina pyöräilee paljon ja tykkää ajaa myös lujaa, mutta Ina ei ota pyöräilyä niin tosissaan. Hän toki harjoittelee pidempiä lomamatkoja varten, mutta vuodessa karttuneita kilometrejä tulee enempi vähempi. Niistähän ei pidetä kirjaa. Mutta kyllähän niitä tulee, jos usein ajaa vaikka Hollolan kirkon lenkin, noin työpäivän päälle.

Perheen tosipyöräilijä on Inan mies Tuomas, joka olikin jo pyöräillyt kymmenet kerrat melkein kaikki Pyöräilyoppaan reitit. Hän ei ollut vain ollut juuri pysähdellyt kahviloissa tai nähtävyyksissä reittien varrella. Inan ei tarvinnut kuin miettiä ääneen jotain kohdetta, missä voisi olla mukava käydä, niin Tuomas osasikin jo kertoa miten sinne ajetaan. Sisäisestä karttapalvelusta löytyi heti muistikuvat tienviitoista ja arviot kilometreistä. Voidaan kenties todeta, että Ina toi miehelleen tuttuihin pyöräreitteihin uuden näkökulman. Nähtävyyksiä ja pysähdyspaikkoja, joissa voi viettää hetkisen.

Inallakin oli vielä pari vuotta sitten ns. ihan tavallinen hybridipyörä. Pian mies ehdotti kuitenkin maantiepyörää, joka on kevyempi ja nopeampi matka-ajossa. Ina oppi myös vaihtamaan siihen renkaat. Maantiepyörien renkaat nimittäin puhkeavat herkemmin. Tosin kerran Tuomas on joutunut hakemaan Inan Orimattilan reitiltä, mutta toivottavasti enää ei tarvitsisi. Ellei käy kuten eräällä yhteisellä reissulla, kun molemmilta puhkesi rengas, useampaan kertaan ja lopulta vararenkaatkin loppuivat ja tytär piti kutsua pakettiautolla hätiin. Mutta sitä ennen oli kymmenen kilometrin välein urheasti pumpattu ilmaa pyöriin.

Oikea pyörävalinta nousee keskustelussa useampaankin otteeseen esille. Arkiajoon hybridi on hyvä ja maastopyörät maastoon. Lapsiperheiden nykypäivän varusteita Ina on aikuisten tytärien äitinä tutkaillut muiden käytössä. Nykyäänhän on vaikka mitä tarjolla, joilla perhepyöräily on leppoisaa ja lapsetkin pääsevät ajamaan – itse. Lasten polkupyörien raskaus tosin mietityttää. Johtuuko se siitä, että pyörien halutaan olevan kestäviä vai mistä. Kysymys jää avoimeksi. Liian usein lapsilla on kuitenkin liian pieni pyörä.

Pyörien paikka osana liikennettä on myös Lahdessa kuuma peruna. Pyöräilyväyliin on kaupungissa satsattu viime vuosina, mutta siellä täällä on hankalaa poukkoilla pyöräväylältä ajokaistalle, kun pyörätie alkaa ja taas äkisti loppuu.

Reittejä ja vinkkejä ihan kaikille

Oppaaseen on kasattu eri mittaisia lenkkejä, niin että sieltä voi ammentaa reittejä koko suku. Perustarvikkeetkin ovat kaikkien käsillä: pyörä ja kypärä. Vedenjuontia Ina korostaa. Eväitä ei tarvitse olla aikuisten pidemmälläkään pyörälenkillä. Ehkä joku energiapatukka. Raskaalla vatsalla ei ole mukava polkea. Lasten kanssahan asia on ihan toinen. Evääthän ne motivoi ja niitä pitää olla useampaan pysähdykseen.

Ina ja Tuomas ovat tehneet lukuisat kerrat niin, että ovat pyöräilleet Vääksyyn, Heinolaan tai Padasjoelle ja hypänneet sieltä sitten laivan kyytiin. Paluumatkalla voi syödä, juoda ja nauttia maisemista. Laivojen aikataulut tulee tarkistaa hyvissä ajoin ja varata menomatkalle mielummin runsaasti aikaa. Padasjoellakin aikaa voi viettää hyvin useammankin tunnin – jos pyörämatka rullaa rivakasti. Laivat perivät pyöristä toki pienen maksun, mutta maisemien ihailu laivasta on sen väärti. Vääksyyn voisi ajatella polkea lastenkin kanssa.

Läheltäkin löytyy mukavia ja leppoisia pyöräreittejä. Aivan yllättäen vaikkapa Lahden sisältä maalaiskylä, Ämmälästä (s. 28). Kotiseutua on ihan oma asuinalueenkin ympäristö ja samalla oma elinpiiri hahmottuu. Aina ei tarvitse lähteä seikkailulle sen pidemmälle.

Opas sopii hyvin kenelle vain, koska sen reiteistä voi valita mieleisen määrään kilometrejä ja pysähdyspaikkoja.

Loppuosasta löytyy hyviä vinkkejä. Esimerkiksi nämä: tutustu karttaan jo etukäteen, huolla pyörääsi säännöllisesti, juo vettä ja muista kypärä. Pyöräilyvarusteista ja niiden hyödyistä kerrotaan myös. Nehän ovat toki jo hyvännäköisiä, mutta on niissä paljon muutakin. Ina mainitsee myös, että he katsastavat aina tulevan kelin ja sään – hyvissä ajoin. Tarkastelevat myös tuulensuuntaa. Itselle tuulensuunnan mukaan reitin miettiminen ei ole tullut moinen pieneen mieleen! Mutta nyt se siellä ehkä jo käy.

Yhteistyönä rahoitettu opas

Pyöräilyoppaan tekoon lähti myös Lahti Region. Yhteis- ja projektirahoituksella oppaasta saatiin erittäin tyylikkäästi taitettu kokonaisuus, ja sitä on voitu jakaa ilmaiseksi. Viikon jälkeen oppaat hupenevat kiihtyvää tahtia Trion infopisteestä (Vesijärven- ja Aleksanterinkadun kulmassa) ja tuhannen kappaleen painoserä uhkaa loppua niin sanotusti käsiin.

Infopisteessä kävi viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä kuhina ja lyhyessä hetkessä opasta kyseli vajaa kymmenen ihmistä. Kaikki Paula Koivuniemen tapaan –aikuisia naisia. Tiistaiksi kirjoja oli jo varattu ihmisille nimellä, koska käsivarasto oli ehtynyt maanantaina. Loppuviikosta infopisteestä kerrottiin, että oppaiden suosio on ollut huima, mutta vielä on muutama laatikko jäljellä.

Tässäpä oiva lahjavinkki, jollekin koulunsa lopettavalle! Ei mitään mopoautoja, vaan pyörällä biitsille!

INFO

Kauppakeskus Trio, katutaso

ma–pe 10–17
la 9–16

Aleksanterinkatu 18
15140 Lahti
puh. 020 7281 750
info(at)lahtiregion.fi

Inan Pro Mustarousku -blogi: http://mustarousku.blogspot.fi

Kuvat: Hanna Kopra / hna-arkisto

JAA
Edellinen artikkeliVärikäs couscoussalaatti
Seuraava artikkeliPyöri lakanoilla – kysele tyhmiä
Hanna
hanna@esipuhe.fi 040 8377 007 Mainosgraafikko, kolmen lapsen äiti ja mm. entinen lapsimalli. Ainoa mikä pysyy on muutos.

Vastaa