Rikku pelistä Final Fantasy X-2

Cosplay on monelle sanana tuttu ja sen tiedetään liittyvään ”hassuun” pukeutumiseen esimerkiksi videopelihahmoiksi, mutta kovin moni ei tiedä mitä muuta tämä harrastus voi olla. Cosplayta harrastavan Niina Näverin mielestä se on parhaimmillaan verkostoitumista ja yhdessä tekemistä kavereiden kanssa.

-Ei se ole pelkästään hahmojen esittämistä. Itse ainakin pidän paljon asujen tekemisestä, siinä on mukavaa haastetta ja pääsee soveltamaan omaa kekseliäisyyttään, Näveri naurahtaa.

Näveri valaisi asun tekoprosessia lyhyesti. Kaikki alkaa hahmon valinnasta, joka on hänen mukaansa ajoittain hyvinkin vaikeaa. Usein ystävät tai tietty asun osan löytyminen sattumalta vaikuttavat lopulliseen päätökseen. Kirpputorit ovat yleensä todella hyviä paikkoja asun materiaalien hankintaa varten.

Vieraile myös Niinan Facebook-sivuilla

-Löysin kerran esimerkiksi peruukin, joka sopi väriltään täydellisesti Final Fantasy X-2:n Rikku-nimiseen hahmoon ja siitä se ajatus sitten lähti kyseiseen asuun, Näveri kertoo eräästä inspiraatiostaan.

Rikku pelistä Final Fantasy X-2
Rikku pelistä Final Fantasy X-2

Vaikein asun tekemisessä on kaavoittaminen, harrastajat joutuvat usein tekemään itse kaavat asujaan varten. Heillä on käytössään kuvia hahmoista, mutta kuvista voi joskus olla vaikea sovittaa asut todellisuuteen niin, että ne näyttävät hyvältä. Tässä kohtaa ystävät astuvat yleensä mukaan ja tarvittaessa ideoidaan yhdessä sitä, kuinka asusta saadaan hyvä. Innokkaimmat harrastajat voivat käyttää jopa yli puoli vuotta hioakseen asua kohti täydellisyyttä. Näveri kertoo käyttävänsä itse asuihinsa noin kuukauden, mutta tarkoitus on tulevaisuudessa tehdä ainakin yksi suurempi asuprojekti.

Näkyvyys kasvaa jatkuvasti

Cosplay on Näverin mukaan kasvattanut suosiotaan jatkuvasti, vaikka piirit ovat edelleen melko pienet. Yleinen mielipide harrastajia kohtaan on positiivinen ja etenkin vanhemmat ihmiset tulevat ihastelemaan asuja, vaikka eivät tiedäkään miksi cosplayn harrastajat ovat pukeutuneet. Lapset puolestaan pitävät asuja joskus upeina, mutta toisinaan myös pelkäävät näyttävästi pukeutuneita harrastajia. Näverin mukaan kadulla erottuminen ei aina ole kiva asia, sillä kaikki eivät suhtaudu cosplay-harrastajiin positiivisesti, vaan saattavat esimerkiksi huudella törkeyksiä.

Harrastajakunnan kasvun myötä asujen hankinta ja toteutus ovat helpottuneet. Kaavoja ja omia kokemuksia eri asujen toteutuksesta jaetaan internetissä eri keskustelualueilla. Jotkin harrastajat myös myyvät vanhat asunsa samoilla palstoilla, rahoittaen näin esimerkiksi uusien asujen hankintaa.

Lahdessa cosplay-harrastus tulee näkymään katukuvassa erittäin vahvasti tulevana viikonloppuna (6.6.–8.6.2014), sillä Sibeliustalolla järjestetään perinteikäs Desucon. Kaksi kertaa vuodessa järjestettävän anime- ja mangatapahtuman lisämausteena nähdään paljon cosplay-harrastajia. Tapahtuma on myyty jo ennakkoon loppuun, mutta jokainen lahtelainen voi törmätä kadulla lempi peli- tai animehahmoonsa. Nastolalaisen Näverin mukaan on todella hyvä asia, että Lahdessa järjestetään Desucon talvella ja kesällä, sillä se antaa harrastukselle reippaasti näkyvyyttä Päijät-Hämeen alueella.

Kuvat: Senni ”Kifia” Kallio

Vastaa