Suomalaiseen juhannukseen kuuluu mökkeily, mökkeilyyn kuuluu saunominen puusaunassa ja puusaunomiseen kuuluu vasta! Monella kaupunkilaisella loppuvat kuitenkin taidot kesken vastan tekemisessä, ja lopulta sitä ei ole ollenkaan tai se pitää ostaa. Esipuhe tulee tänä juhannuksena auttamaan jokaista mökkeilijää, jotta kaikilla olisi kunnon vasta juhannussaunassa!

Aluksi täytyy etsiä tarpeeksi monta, riittävän tuuheaa koivun oksaa. Oksat kannattaa ottaa joko aikuisen korkuisista nuorista puista tai isommista puista aivan oksan päästä. Silloin niissä on tarpeeksi ohut varsi, mutta riittävän paljon lehtiä. Oksia ei ikinä kannata kuitenkaan leikata tyvestä saakka, sillä se saattaa vaarantaa pienemmän puun terveyden.

Oksien keräämisen jälkeen alkaa siistiminen. Siistimisellä tässä yhteydessä tarkoitetaan kerättyjen oksien alaosan puhdistamista pienistä oksientyngistä ja lehdistä. Alaosa kannattaa siistiä reilun kämmenen kokoiselta alueelta, jotta vastan saa sidottua kasaan hyvin ilman, että lehdet jäävät väliin irtoilemaan.

Viimeisenä tulee vastan vaikein osuus: sitominen. Sitomisen voi tehdä monella tapaa ja se määrittää vastan autenttisuuden ja tekemisen vaikeuden. Vanhemman kansan mielestä ainoa oikea tapa sitoa vasta, on käyttää koivusta löytyviä todella ohuita oksan osia. Tällöin täytyy olla todella tarkkana, ettei käytä liikaa voimaa ja katkaise vahingossa sidontatarviketta, mutta kiristää sen silti tarpeeksi tiukalle, jotta vasta pysyy kasassa. Mikäli tämä kuulostaa turhan vaikealta tai aikaa vievältä, on mahdollista käyttää myös tavallista narua tai esimerkiksi palasta vanhasta pyörän sisäkumista.

Nyt sinulla pitäisi olla kädessäsi perinteikäs suomalainen vasta. Vastaa ei kuitenkaan heti valmistamisen jälkeen kannata viedä kokeiluun, sillä käytetyt oksat ovat melko kovia. Se kannattaa laittaa hetkeksi kuumaan veteen pehmenemään ennen käyttöä, mutta pehmensit vastaa tai et, saat varmasti mahtavan lisän pehmeisiin juhannuslöylyihin.

[socialpoll id=”2206844″]

1 KOMMENTTI

  1. Hyvin on pappan opit jääneet mieleen. Pappa ei enää pysty vihtaa tekemään, mutta näytetään kuvat hänelle. On varmasti mielissään oppien siirtymisestä myös seuraavalle sukupolvelle!

Vastaa