Ensimmäiset bänditreenit elokuussa, yksi harjoittelukeikka marraskuussa ja Baltian kiertue tammikuun puolivälissä. Kelpo suoritus suomenkieliseltä yhtyeeltä, jonka musiikkikaan ei ole aivan sitä yksinkertaisinta poppia.

Obligaatioiden toinen kitaristi Tuomas Soveri ja rumpali Niilo Suihko istahtivat ravintola Metron hämyiseen kulmapöytään kertomaan alle puoli vuotta vanhan yhtyeen musiikista ja suunnitelmista. Myös basisti Otto Hyyrynen liittyi etäisesti joukkoomme Skypen välityksellä.

Bändin nimi oli alkuvaiheessa Valtion Obligaatiot, mutta lopulta etuliite tiputettiin kokonaan pois. Obligaatio tarkoittaa velkakirjan lisäksi rasitetta tai velvoitetta, ja siinä muodossa se tuntui myös sopivan paremmin yhtyeen musiikkiin.

– Vähän niin kuin meidän elämä, joka pitää jossain vaiheessa maksaa takasin, Soveri filosofoi.

Kappaleiden ideat ja rungot ovat pitkälti Soverin käsialaa, mutta muutkin jäsenet ovat päässeet jättämään jälkensä niihin. Lopputulos on vaikeasti luonnehdittavaa, mutta bändin itsensä näköistä musiikkia, jota ei kannata kuunnella vain ohimennen taustalla.

”Se voi alkuun olla vähän luotaantyöntäväkin kokemus”

– Paljonhan tässä musiikissa tapahtuu ja se voi alkuun olla vähän luotaantyöntäväkin kokemus. Se vaatii kuuntelijalta keskittymistä, mutta antaa myös paljon, Soveri luonnehtii.

– Se ei nojaa pelkästään siihen, että on joku vahva sanoma lyriikoissa. Laulu on ennemminkin yksi instrumentti muiden joukossa, Hyyrynen lisää.

Yleisön vastaanotto on ainakin ollut positiivinen ja ennalta arvaamaton musiikki on herättänyt kiinnostusta. Alle puoli vuotta sitten perustettu yhtye lähtee tammikuun 15. päivä kiertämään Baltiaa kolmen keikan verran.

– Herätti suurta hilpeyttä, kun pidettiin ensimmäisiä koko bändin treenejä ja saatiin jo silloin varmistus Tallinnan keikasta, Suihko naureskelee.

Tuut-tuut, tulee juna

Pian julkaistava Konduktöörin Uni -EP pitää sisällään viisi kappaletta, joista kolme on jo kuunneltavissa Obligaatioiden SoundCloud-sivulla.

Kappaleiden tekstit ovat basisti Hyyrysen käsialaa. Sävellyksistä pääosin vastannut Soveri antoi vapaat kädet sanoitusten suhteen ja kaksi kirjaakin julkaissut Hyyrynen ryhtyi tuumasta toimeen.

– En ollut aikaisemmin kirjoittanut sanoja kenellekään toiselle, mutta tykkäsin siitä tosi paljon. Taustat olivat niin inspiroivia, ettei ollut hetkeäkään ongelmia.

Sanoitusten ensimmäiset versiot valmistuivatkin hyvin nopeasti, mutta niiden hiominen lopulliseen muotoonsa kesti paljon pidempään.

– Ensimmäisen version jälkeen alkaa ajatella, että jokuhan tulee vielä kuulemaan tämän ja miettimään mitä tässä sanotaan. Sitä alkaa ajatella ikään kuin oliona, joka tulee itsekseen sykkimään jossain levyllä. Luomus täytyy tehdä niin valmiiksi, että sen voi luovuttaa myös yleisölle. Se on se haastava vaihe.

Sanoituksiin liittyy myös tarina, joka julkaistaan kokonaisuudessaan EP:n ilmestymisen yhteydessä. Kappaleita kuuntelemalla selviää myös, miksi väliotsikossa puhutaan junasta.

Obligaatiot
Obligaatiot. Kuva: Sebastian Ratu

Keikkailu käyntiin Baltiassa

Obligaatiot on siitä harvinainen yhtye, että se aloittaa keikkailunsa käytännössä suoraan ulkomailta. Tähän mennessä takana on yksi kotimaan keikka ja sekin vajaalla kokoonpanolla. Kaikilta jäseniltä löytyy kuitenkin reippaasti soittokokemusta muiden bändien parista, joten esiintyminen itsessään ei ole vierasta.

– Ainahan sitä on ajatellut, että jonain päivänä tulee lähdettyä ulkomaille soittamaan, mutta en uskonut  sen tapahtuvan suomenkielisellä bändillä, Hyyrynen myöntää.

– Suomen kieli ei ole mikään este, jos vaan musa miellyttää. Lyriikoita voi selvittää vaikka netin välityksellä, Suihko huomauttaa.

Baltian keikoilla Obligaatiot pääsee esiintymään ensimmäistä kertaa koko yhdeksänhenkisen livekokoonpanonsa voimin. Kuuden hengen ydinporukan lisäksi mukana ovat kaksi torvisoittajaa sekä naispuolinen taustavokalisti.

Kolme keikkaa kolmessa eri kaupungissa sisältävä kiertue toimiikin suunnannäyttäjänä myös tulevaisuutta varten. Vauhdikkaan alun jälkeen voi tapahtua mitä tahansa, mutta suunnitelmat musiikin suhteen ovat selvät.

– Jatkossakaan mikään ulkoinen taho ei tule sanelemaan, että millaista musiikkia me tehdään. Se tulee aina lähtemään meistä itsestämme, Soveri lupaa.

Seuraa Obligaatioita Facebookissa

Kuuntele SoundCloudista:

Vastaa