Lahtelaiskoomikko Tommi Mujunen aloitti stand up –uransa yli kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen hän on kertonut vitsejä ympäri Suomen, mutta palaa onneksi myös kotikaupunkinsa lavoille Lahen Stand Up –Festivalin myötä.

Vuosituhannen alussa stand up oli Suomessa vielä uusi ilmiö. Koomikoita oli vähän, eikä esiintymispaikkoja löytynyt läheskään kaikkialta.

– Lahdessa oli Kivelän Nikon pitämä Vanhan Jukon klubi, josta mäkin aloitin. Sitten reissattiin kaikki mahdolliset open mic –klubit On The Rocksissa ja muualla, Mujunen muistelee.

Matka keikkalavoja kohti alkoi yläasteiässä, kun teatteri rupesi kiinnostamaan Mujusta ja hän päätti opiskella näyttelijäksi. Samalla hän sai ensikosketuksensa stand uppiin.

– Varmaan jossain Conanissa näin ensi kertaa stand uppia ja tykkäsin tosi paljon. Sitä ei tosiaan Suomessa juuri ollut.

Kipinä jäi kuitenkin kytemään ja lopullisen päätöksen aika tuli, kun Mujunen oli hakenut teatterikorkeakouluun viidennen kerran.

– Muistan sen kevään kun päätin, etten enää hae teatterikouluun ja keskityn stand uppiin. Se oli semmoinen makee hetki ja helpotus itselle, ettei tarvitse enää stressata siitä. Jotenkin stand up tuntuu niin paljon enemmän omalta jutulta.

Kuva: Johnny Perkka
Kuva: Johnny Perkka

Oman kutsumuksen seuraaminen on kannattanut. Stand up on vuosien aikana vakiinnuttanut asemansa Suomessa ja esiintyjien hyvä taso on poikinut tapahtuman jos toisenkin.

Juuri loppunut Standupkelekka kuuluu tapahtumalistan erikoisempaan päähän. Viikon mittaisen kiertueen aikana ryhmällinen koomikoita esiintyy ympäri Lappia ja kulkee keikkamatkat moottorikelkoilla. Ajomatkaa kertyy reissun aikana yli 1000 kilometriä.

– Kelkalla ajaminen on yllättävän rankkaa puuhaa, mutta onhan se hienoa painaa pitkin erämaata, Mujunen fiilistelee.

Varsinaiset keikat pääsee nykyään heittämään jo asiallisissa puitteissa.

– Ei tarvitse olla baarin nurkassa pelikoneen vieressä hirveän taustahälyn kanssa. Ihmiset tulee oikeasti katsomaan stand uppia ja iso osa klubeista on ihan loppuunmyytyjä.

Lahen Stand Up –Festarit järjestetään nyt toista kertaa ja myös Mujunen on ollut alusta asti mukana. Tällä kertaa hän toimii perjantaina illan isäntänä Wanhalla Walimolla ja lisäksi esiintyy lauantaina Vanhassa Jukossa. Lauantain keikka on samalla paluu ensimmäiselle esiintymislavalle.

– Itse kun olen Jukossa aloittanut, niin siellä on semmoinen hauska tunnelma. Kuitenkin on kehittynyt aika paljon ja muistaa sen ekan keikan, kun jännitti aivan saakelisti. Nyt osaan suhtautua vähän eri tavalla, eikä ole semmoista hätää.

Aloittelevien vitsiniekkojen kannattaa Mujusen mukaan käydä vaikkapa keikan jälkeen nykäisemässä jotain koomikkoa hihasta ja kertoa kiinnostuksestaan stand uppia kohtaan. Kokeneemmilta esiintyjiltä voi saada oikeita yhteystietoja ja kullanarvoisia vinkkejä oman uran käynnistämiseen.

Sen jälkeen on jäljellä enää se vaikein osuus.

– Kannattaa valmistella semmoinen viiden minuutin esitys. Sitten ei muuta, kun buukkaa itselleen ekan keikan. Lavalle meneminen pelottaa, mutta se vaan pitää tehdä, Mujunen ohjeistaa.

Festareille asti päässeet esiintyjät ovat ehtineet todistaa taitonsa jo moneen kertaan. Jokainen pääsee vuorollaan hauskuttamaan yleisöä parinkymmenen minuutin verran.

– Siellä ei tarvitse kauheasti miettiä, että ketä menee katsomaan. Ei muuta, kun paljon vaan festareille porukkaa katsomaan.

Ensikertalaistenkin kannattaa käydä paikan päällä muodostamassa mielipiteensä kotimaisesta komiikasta.

– Edelleen on paljon ihmisiä, jotka on sitä mieltä, että stand up ei Suomessa toimi. Sitten ne on ehkä nähneet kaksi YouTube-pätkää jostain klubilta ja se on vähän sama, kun katsoisit jonkun Helsingin Kansallisteatterin esityksen tv-ruudusta. Kyllä stand uppia kannattaa mennä katsomaan livenä.

Tommi Mujunen esiintyy teatteri Vanhassa Jukossa lauantaina 12.4.

Liput ja lisätietoja www.lahtistandup.fi/

Vastaa