Nintendo 2DS on Nintendon kehittämä käsikonsoli, joka julkaistiin lokakuussa 2013. Se on siis uusin Nintendon julkaisema konsoli. Erikoisen laitteesta tekee sen kohderyhmä sekä erikoinen ulkonäkö. 2DS:n suunnittelussa on otettu erityisesti huomioon perheen pienimmät, se soveltuu erinomaisesti vaikkapa nuoren ensimmäiseksi käsikonsoliksi. 2DS ei ole varsinaisesti uusi malli, vaan yksi 3DS:n versioista. Hintaseurannan mukaan Nintendo 2DS:n saa halvimmillaan n. 110 eurolla, ero 3DS-versioon on n. 50 euroa.

Nintendo on pitänyt itsellään käsikonsolien herruuden, 3DS:ää on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta. Aikaisempaa DS-mallia myytiin sen eliniän aikana yli 150 miljoonaa. Perinteisten konsolien myynti ei suju yhtä hyvin, kahdeksannen sukupolven WiiU on jäänyt myyntitavoitteista reilusti ja Nintendon johtajat ovat jopa alentaneet palkkojaan huonojen myyntien takia. Käsikonsoleilla menee kuitenkin hyvin ja päätimme testata uutta 2DS-mallia.

Yleisvaikutelma

2DS toistaa DS:n sekä 3DS:n pelit, joten pelivalikoima on todella suuri. 3DS:n pelit toistetaan 2D-muodossa, käsikonsolin nimen mukaisesti. Mutta miksi laitteessa ei ole 3D-tukea? 2DS on suunniteltu perheen pienimmille, koska 3D voi häiritä nuoren kehittyvää silmää. Lisäksi 2DS on myös huomattavasti halvempi versio, kuin 3D:tä tukeva 3DS. Trendikäs 3D-ominaisuus ei ole itselleni erityisen mielekäs, joten usein laitan sen off-asentoon, vaikka sen käyttö mahdollista olisikin. Parhaimmillaan se kuitenkin voi lisätä peleihin sen pienen pisteen i:n päälle.

Ohjain sopii hyvin käsiin ja stylus-kynän saa laitteen taakse piiloon.
Ohjain sopii hyvin käsiin ja stylus-kynän saa laitteen taakse piiloon.

Konsoli on ulkoisesti mukavan retro. Värivaihtoehtoja on kolme, uusimpana tässä kuussa julkaistava pinkki. Ilmeisesti kustannussyistä jätettiin saranat lisäämättä, joten konsoli ei käänny keskeltä. Saranat myös hajoavat helposti nuorempien käsissä, joten sikäli päivitys on perusteltu. Tätä ei siis kanneta taskussa, ainakaan jos ei omaa isoja taskuja. Perheen pienimmät tuskin valittavat ulkonäöstä, tällä saa varmasti auton takapenkin hiljaiseksi. Kustannussäästöt näkyvät myös kaiuttimissa. Niitä on tässä versiossa vain yksi, joka sijaitsee konsolin vasemmassa ylälaidassa. Ääntä lähtee tarvittaessa kuitenkin riittävästi ja kuulokkeilla saa äänet stereona.

Käytettävyys

Nintendo 3DS XL ja 2DS vierekkäin.
Nintendo 3DS XL ja 2DS vierekkäin.

Konsolista saa hyvän otteen ja sormet löytävät paikkansa nopeasti. Useamman tunnin pelisession aikana sormissa huomaa pientä pistelyä. Tuntuma on yleisesti ottaen erittäin hyvä. Verrattuna Nintendon lippulaivamalli 3DS XL:ään sormeni tulivat huomattavasti vähemmän puutuneiksi halvalla 2DS:llä. Muotoilu on siis onnistunut pelattavuuden kannalta, eipä näitä koristeiksi ostellakaan.

Kuvan laatu on hyvä ja kosketuspinta toimii Nintendomaiseen tapaan erinomaisesti. Kosketusnäytön käyttö onnistuu sormilla tai konsolin taakse piiloutuvalla stylus -kynällä. Konsolin mukana tulee myös laturi. Jostain kumman syystä Nintendo jätti laturin kokonaan pois 3DS XL-mallin paketista, mutta ovat onneksi tulleet järkiinsä ja tästä se taas löytyy. Asia, jota voisi pitää itsestäänselvyytenä.

Loppusanat

Konsolin ulkonäkö jakaa mielipiteitä.
Konsolin ulkonäkö jakaa mielipiteitä.

Laatuvaikutelma on kokonaisuudessaan lelumainen. Konsoli on todella kevyt ja halvan muovinen. Tästä versiosta pystyy lähes aistimaan, että se on yritetty tehdä mahdollisimman halvalla ja tässä on todennäköisesti onnistuttu. Jos kyseessä kuitenkin on lapsen ensimmäinen käsikonsoli, niin ehkä näin on ihan hyvä.

Nintendo 2DS ei ole missään nimessä huono käsikonsoli, vaikka se ei olekaan isoveljensä 3DS:n veroinen. Siinä on pienempi näyttö kuin älypuhelimessani, mutta se hoitaa silti sille tarkoitetun tehtävän kunnialla.

Vastaa