Eetu, Joonas, Aatu ja Ville näyttävät reipasta Litti-peukkua

Pölypäät on lahtelainen nelikko, joka kuvaa sketsiviihdettä sekä omaksi että muidenkin iloksi. Aatu, Eetu, Joonas ja Ville jatkavat alan legendojen viitoittamaa tietä internetin välityksellä.

Ensimmäisen kerran ajatus omien sketsien tekemisestä syntyi jo vuoden 2009 lopussa.

– Siihen varmaan vaikutti se, että ei ollut mitään ultimaattista sketsisarjaa ja meillä alkoi ihan itsekseen nousta erilaisia ideoita mieleen, Aatu kertoo.

– Suomessa on kuitenkin vahvat juuret sketsiviihteelle. On ollut Pulttiboissia ja Kummeleita, Ville jatkaa.

Eetu ja Aatu valmistelevat kuvauksia
Eetu ja Aatu valmistelevat kuvauksia

Omat ideat paisuivat vähitellen yhä suuremmiksi ja lopulta niitä oli päästävä myös kuvaamaan. Aatu ja Ville tekivät kahdestaan vuonna 2011 ensimmäiset nauhoitukset, jotka eivät vielä nousseet aivan halutulle tasolle.

– En tiedä mikä siinä oikein tuli. Vaikka meillä oli kaikkia huikeita ideoita, niin otettiin vaan kamera ja keksittiin mitä sillä hetkellä tuli mieleen, Aatu harmittelee.

– Se tuntui silloin hauskalta. Pidettiin jotain älämölöä ja kaatuiltiin kameran edessä, Ville naureskelee.

Vakavampi, tai ainakin vähän suunnitellumpi toiminta alkoi vuoden 2013 alussa. Ville oli valmistellut Pölypäille jo alustavaa käsikirjoitusta, ja varta vasten ostetusta kamerastakin piti saada otettua hyöty irti.

– Samalla oli helppoa liittää Eetu ja Joonas tähän. Se oli oikeastaan ihan automaatio, kun mietittiin että nelistään pystyisi jo jotain tekemäänkin, Aatu kertaa.

Nykyiseen muotoonsa kasvanut porukka alkoi kuvata sketsejä lähes viikoittain ja ensimmäiset videot päätyivät myös YouTubeen asti.

Mikä hiton Pölypäät?

Sketsiryhmän nimi jatkaa esikuviensa tavoin hieman vaikeasti aukeavaa linjaa. Alkuvaiheessa vaihtoehtoina olivat myös Savipäät ja Kuukasvot, mutta lopullinen valinta tapahtui Aatun mukaan yllättävän järkevin perustein.

”Pölypää tarkoittaa semmoista hölmöä ja yksinkertaista tai mieleltään pölyttynyttä”

– Monihan miettii aluksi, että mikä hiton Pölypäät. Mun ja Eetun isoisän isä kysyi aikanaan miten meillä on mennyt koulussa ja kerrottiin sitten, että ihan hyviä numeroita on tullut. Se mietti hetken ja totesi, että ei ole pojat mitään pölypäitä. Siitä se jäi, että pölypää tarkoittaa semmoista hölmöä ja yksinkertaista tai mieleltään pölyttynyttä.

Eetu, Joonas, Aatu ja Ville näyttävät littipeukkua
Eetu, Joonas, Aatu ja Ville näyttävät littipeukkua

Nimestä huolimatta nelikon mielet ovat kaikkea muuta kuin pölyisiä. Ensimmäisen vuoden aikana YouTubeen on ladattu yli kolmekymmentä videota ja uusia ideoita syntyy jatkuvasti. Tähänkään mennessä kaikki kuvaukset eivät ole päätyneet edes julkiseen levitykseen asti.

– Ollaanhan me ehkä tultu vähän kriittisemmiksi sen suhteen, mitä viitsii laittaa esille, Joonas myöntää.

Kuvaustilanteissa ryhmä ei kuitenkaan turhia kainostele. Heti ensimmäinen sketsi kuvattiin talvipakkasilla radiomäen päällä, ja Jari Litmasta esittänyt Eetu kaatuili kesäisessä futisvarustuksessaan lumihankeen.

– Muutama lenkkeilijä jäi kyllä ihmettelemään, Eetu muistelee.

– Muuten ei ehkä tulisi mieleen lähteä julkiselle paikalle, mutta Pölypäiden takia voi vähän hölmöilläkin, Ville jatkaa.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä hölmöilystä, vaikka sketsien onkin tarkoitus naurattaa. Aatu myöntää Pölypäitten nousseen jo todella tärkeäksi harrastukseksi.

– Sketsejä on kiva tehdä ja tämä on muutenkin lähentänyt meidän neljän äijän porukkaa. Olisihan se hienoa saada tälle jonkinlaista näkyvyyttäkin. Menkää YouTubeen katsomaan, siellä voi joukossa olla joku video, mikä voi vähän huvittaakin.

Pölypäät Facebookissa: https://www.facebook.com/polypaat

Pölypäät YouTubessa: https://www.youtube.com/channel/UCDf83zFEV3FEt184w3uKgAg

Vastaa