Elmun hallitus. Kuva: JOA Photography

Se on nimittäin Lahen Elmu eli elävän musiikin yhdistys. Elmun toiminta-ajatus pähkinänkuoressa on tukea Päijät-Hämeen alueella tapahtuvaa elävää musiikkia, artisteja, koulutusta ja tapahtumia. Tarkemmin yhdistyksen toiminnasta ja taustoista meille kertoi puheenjohtajana toimiva Hanna-Mari Peiju.

elmuLahden alueen musiikkipiirit ovat pienet, mutta siitä huolimatta päällekkäisyyksiä tapahtuu. Yhtenä iltana saattaa esiintyä saman genren artisteja eri paikoissa, toisten tietämättä asiasta mitään. Lisäksi osa lahtelaisesta bändeistä keikkailee vain paikallisesti, kun taas toiset ovat suosittuja pelkästään kotikaupunkinsa ulkopuolella. Elmun kantavana ideana on tarjota paikallisille muusikoille tukea ja kannustusta, sekä selkeyttää lahtelaista keikkakulttuuria. Ensimmäiset keskustelut asian tiimoilta käytiin jo kuusi vuotta sitten, mutta toiminnan alkamista saatiin odottaa vuoden 2012 loppupuolelle.

– Sitten kun mä jäin äitityslomalle, niin mietin että perkele, nyt on kerrankin aikaa tehdä asialle jotain, Peiju kertoo.

Tällä hetkellä Elmun toimintaa pyörittää kuusihenkinen hallitus, jonka lisäksi tapahtumien toteutuksesta vastaa erillinen työryhmä. Jäseniä yhdistykellä on parisen sataa, mikä on Peijun mukaan hyvä määrä näin lyhyen toiminta-ajan jälkeen.

Jäsenet pääsevät Elmun järjestämiin tapahtumiin euroa tai paria halvemmalla ja saavat jäsenkortilla muualtakin vaihtuvia alennuksia. Kymmenen euron hintainen vuosijäsenyys on kuitenkin ennen kaikkea paikallisen musiikin tukemista. Peiju myös peräänkuuluttaa jäseniltä ideoita Elmun toiminnan kehittämiseksi.

– Mun mielestä on perseestä, että vaan pieni nippu ihmisiä miettii, mitä ne tekee sillä käytettävissä olevalla rahalla.

Tähänastisen historiansa aikana Lahen Elmun Facebook-sivulle on kertynyt yli 1200 tykkääjää, joille tiedottaminen onnistuu käden käänteessä. Toiminnan tärkein muoto on kuitenkin itse artistien tukeminen keikkojen muodossa.

– Kun ollaan voittoa tavoittelematon yhdistys, niin me joudutaan passaaamaan rahoja eteenpäin. Tarkoittaa sitä, että ne menee suoraan artisteille ja bändeille esiintymispalkkioina.

Toiminta on Peijun mukaan lähtenyt erittäin hyvin käyntiin. Viime syksynä järjestetty Elmun tapahtumatyöpaja tuotti pieneksi kaupunkifestariksi muodostuneen JAMuaryn ja sama aiotaan toistaa myös tulevana syksynä. Kuluvan kevään aikana Elmu tekee myös yhteistyötä Teoston kanssa Pumppu-hankkeen muodossa. Tavoitteena on kartoittaa kaikki musiikin harrastusmahdollisuudet sekä toimijat Päijät-Hämeen alueella ja parantaa niiden välistä yhteistyötä.

Vuonna 2013 Elmu järjesti 30 tapahtumaa ja jatkossa luku tulee nousemaan. Huhtikuun 12. päivä Torveen saapuu Elmun järjestämänä kotimaisen rässin uusin ylpeys Lost Society. Nuclear Blastille kiinnitetty yhtye on keikkailut paljon Saksassa ja ensi vuonna ohjelmssa on kattava kiertue jenkeissä. Torven keikka voi olla viimeinen mahdollisuus pitkään aikaan päästä näkemään bändi livenä.

– Se on semmoinen pumppu, mikä ei tämän kiertueen jälkeen enää Suomessa soittele.

Myös maailmanvalloitusta vasta odotteleville orkestereille on tarjolla apua. Elmu järjesti hiljattain Salppurin kisojen kanssa bändikisan, josta löytyi paljon uusia ja lahjakkaita yhtyeitä. Voittoon ylsi lopulta metallibändi Disclarity kappaleellaan Save Me From Myself.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GX2Z1ZQElUI]

Myös joka kuukausi pidettävä demoklubi on uusille artisteille hyvä mahdollisuus saada itseään esille.

– Sieltä on tullut ihan törkeen hyviä bändejä. Sähän tuut hyväksi artistiksi siinä vaiheessa, kun pääset keikoille. Ethän sä voi treenata sitä ilmettä ja yleisön mukaanottamista sillä, että oot mikki kädessä huutamassa seinälle.

Ensiesiintymistään odottavien yhtyeiden kannattaa kuitenkin pitää jalat maassa ja järki päässä. Suoraan bändikellarista tullessa ei kannata pyytää ammattilaistason esiintymispalkkioita. Ylihinnoittelu jää helposti mieleen ja yhtye tekee pitkällä tähtäimellä hallaa vain itselleen.

– On todella vaikea lähteä laskemaan sitä hintaa. Muutenhan sä oot niinkun alekorissa se viiden euron cd-levy, Peiju vertaa.

Lahen Elmu pyörii tällä hetkellä puhtaasti rakkaudesta lajiin. Yhdistyksen perustamiseen löytyi apua Peijun lapsuudenmaisemista Joensuun Popmuusikoilta, eli paikalliselta elävän musiikin yhdistykseltä. Poppareiden historia ulottuu vuoteen 1971 ja muun muassa Ilosaarirock pyörii heidän järjestämään. Lahdessa takana on vasta Elmun ensimmäinen kokonainen toimintavuosi, mutta muiden kaupunkien esimerkit ovat rohkaisevia.

– Jos tästä saisi palkkaa, niin tätähän voisi tehdä ihan päivät pitkät duunikseen. Sitten iskee se realismi vasten kasvoja, kun on puoli kahdentoista aikaan yöllä laittamassa jotain rahoitushakemusta tai muuta vastaavaa. Toivotaan, että tästä tulee jossain vaiheessa duunipaikka.

Tapahtumien järjestämisestä Peijulla on kokemusta 14 vuoden ajalta, minkä lisäksi hän on toiminut on-off-suhteella radiotoimittajana vuodesta 1995 alkaen. Ura alkoi 15-vuotiaana, kun perjantaiset musiikkivalinnat eivät miellyttäneet häntä.

– Menin sanomaan että hei, teillä tulee ihan hirveetä kuraa perjantai-iltaisin, ei tota kukaan nuori kuuntele. Seuraavana perjantaina mä rupesin tekemään omaa radio-ohjelmaa.

Määrätietoinen asenne on tähän saakka toiminut hyvin, joten Elmunkin tulevaisuus lienee hyvissä käsissä. Tätä nykyä Elmu vuokraa tilat Torvelta tai Finlandia-klubilta, mutta tulevaisuuden haaveena on löytää yhdistykselle myös oma klubi.

– Tilojahan katsellaan koko ajan, mutta tähän maailman meininkiin ei ole mitään järkeä pistää klubia pystyyn.

Torvi on buukattu niin täyteen, että periaatteessa kysyntää riittäisi toisellekin vastaavalle keikkapaikalle – ainakin jos se olisi ydinkeskustassa.

– Ollaanhan me niin kermaperseitä, että jos keikka on Torvessa, niin et sä loppuillaksi tuu keskustaan. Sä lähet himaan.

Elmun jäseneksi voi liittyä osoitteessa www.lahenelmu.fi

Lost Society esiintyy Torvessa 12.4.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PvFjkijf0lo]

 

Vastaa