Pelitapahtumissa on usein myös omat selostajat.

Esipuheessa julkaistiin aiemmin juttu elektronisesta urheilusta ja siitä mitä se oikeasti on. Jutusta kävi ilmi, että maailmassa on joukko ammattilaispelaajia, jotka tienaavat melko mukavasti videopelejä pelaamalla, mutta mitä muita ammatteja elektronisen urheilun parissa on tarjolla?

Peliala yleisesti tarjoaa työpaikkoja aina vain kasvavissa määrin, ohjelmoijista konseptitaidetta luoviin artisteihin, markkinoijiin ja myyjiin asti. Jokaisella on oma, tärkeä osansa pelejä luovassa maailmassa. Viimeisin suuri suomalainen menestyjä Clash of Clans osoittaa vanhempien klassikoiden kuten Max Paynen ja Angry Birdsin kanssa, että Suomesta löytyy vahva innovaatiotausta omaperäiselle ja vetoavalle pelien luomiselle. Vaikka suomalaiset pelit eivät ole päässeet vielä suureen suosioon elektronisen urheilun puolella, on pelien suunnittelijoiden menestystä maailmalla mukava seurata.

Vaikkei osaisikaan pelata videopelejä samalla tasolla kuin ammattilaiset, voi päästä töihin elektronisen urheilun pariin.  Elektroninen urheilun työllistää tänä päivänä tuhansia ihmisiä eri aloilta. Pelaajien jälkeen eniten julkisuutta saavat ehdottomasti kommentaattorit, jotka selostavat pelejä kuin kuka tahansa urheiluselostaja.  Selostajat ovat seuraamisen yksi suurimmista syistä. Selostaja voi tuoda tylsänkin pelin eloon ja selostaja saa ihmiset palaamaan takaisin. Ei siis ole ihme, että hyvistä selostajista pidetään kiinni myös elektronisen urheilun puolella. Heitä houkutellaan jopa hylkäämään aiemmat työnsä ja selostamaan yksinoikeudella vain yhtä peliä.

Seuraa Twitterissä: #esportsfi

Pelaajat ja selostajat ovat näkyvimpiä elektronisen urheilun ammatteja. Lisäksi jokaisen joukkueen ja tapahtuman taustalla toimii hiljaisia sankareita, jotka auttavat pelaajia kehittymään ja takaavat sen, että joukkueet ovat ajallaan oikeassa paikassa. Nämä henkilöt ovat pelaavien joukkueiden managereja. He ovat aina tukemassa suojattiaan, sillä joskus näilläkin kilpailijoilla nousevat tunteet pintaan pahan vastustajan jälkeen. Elektronisen urheilun parissa managerien tärkeimpiä tehtäviä on myös valmennus. He käyvät yhdessä pelaajien kanssa käydyt ottelut läpi pohtien missä onnistuttiin ja missä mentiin vikaan. Näin he auttavat pelaajia kehittymään koko ajan eteenpäin ja löytämään uusia taktiikoita. Managerit tekevät mahdottomasta mahdotonta!

Viimeisenä, muttei missään nimessä vähäisimpänä, on tapahtumien taustahenkilökunta. Ne ihmiset, jotka takaavat, että koneet toimivat ja internet-streamit pysyvät pystyssä. Elektroninen urheilu työllistää suuret määrät näitä tavallisia henkilöitä, jotka pitävät rattaat pyörimässä. Tehtävät vaihtelevat myynnistä ja markkinoinnista koodaukseen ja aina tapahtuman järjestämiseen saakka. Olipa minkä alan osaaja tahansa, löytää melko varmasti itseään kiinnostavia tehtäviä elektronisen urheilun tapahtumien parissa.

Itseään kiinnostavia asioita on aina syytä tutkia ja niihin on hyvä tähdätä. Mikäli peliala kiinnostaa ja haluaa töihin kyseiselle alalle, on hyvä tietää eri vaihtoehdoista. Ammattilaispelaajien määrä on pieni, mutta ala kaipaa muitakin alojensa parhaita. Hyvin usein löytyy tie osaksi suurempaa kokonaisuutta, mikäli on riittävästi tahtoa.

Kuva: @ErkkaLeinonen

Vastaa