Roller derby on melko uusi joukkueurheilulaji Suomessa. Lajin historia on kuitenkin pitkä, ja sen juuret ulottuvat 1800-luvun lopulle Yhdysvaltoihin. Yleisesti lajin mielletään syntyneen 1920-luvulla. Leo Selzer kehitti tuolloin lajia ja vakiinnutti oman ryhmänsä säännöt 1939. Lajin yhdysvaltalainen kattojärjestö WFTDA (Womens Flat Track Derby Association) määrittelee lajin säännöt joilla Suomessakin pelataan. Roller derby on alunperin naisten laji, mutta myös miehet ovat perustaneet omia joukkueitaan. Myös Suomessa on jo perustettu pari joukkuetta. Miesten roller derbyä kutsutaan leikkimielisesti Roller Merbyksi. Miesten roller derbyn kattojärjestö on MRDA, Mens Roller Derby Association.

Lahti Roller Derby (LRD) on perustettu 2010. Suunnitteilla on myös juniortoimintaa, mutta toiminta on kirjaimellisesti lapsenkengissä. Juniortoimintaa käynnistellään hiljalleen eri puolilla Suomea. Lahdessa toiminnalle ei olla vielä asetettu edes tarkkaa aloitusvuotta.

Laji sopii kaikille yli 18-vuotiaille ja kaiken kokoisille. Toki kookas blokkaa paremmin, mutta toisaalta pieni ja vikkelä pääsee pujahtamaan ohi. Jokainen joukkueen jäsen on omanlaisensa, vahvuuksineen. Vaikka Roller Derby on kontaktilaji on se pitkälti luistelutekniikkaa ja excel-taulukoita.

Usein käykin niin, että entinen sohvaperuna aloittaa lajin harrastamisen kuntoillakseen tai vaikka laihtuakseen, mutta löytääkin lopulta itsensä myös kuntosalilta ja lenkkipoluilta ollakseen parempi roller derbyn pelaaja, jolla on tavoite menestyä joukkueessa”, LRD:n puheenjohtaja Suvi Alalantela kommentoi.

Mutta luistelutaustaa ei tarvita. Sillä mennään mitä on – kuten sanonta kuuluu. Ringette-tausta, hyvä kunto tai pelisilmä ovat kaikki tietenkin plussaa. Lajin lyhyeen historiaan nojaten, kuka vain voi äkkiä treenata itsensä lajin huipulle.

Fresh meat training -periodilla uudet tulokkaat opettelevat luistinten hallintaa ja turvallisen kaatumisen tekniikkaa. Ennen kontaktiosuuksien harjoittelemista aloittelijoiden tulee suorittaa taitotestit, jossa katsotaan että on turvallista aloittaa kontaktin harjoittelu. Sen jälkeen uuden luistelijan tulee suorittaa vielä toinen, vähän vaativampi taitotesti, jotta voi aloittaa pelaamaan harjoituspelejä.

Lajin juju

Lyhyesti: Kaksi joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan 5 vastaan 5 -idealla. Neljäntoistahenkisestä joukkueesta radalla on kerrallaan viisi pelaaja. 1 nk. jammeri jonka tehtävä on tehdä pisteitä, ohittamalla vastustajia lantiolinjasta. Loput neljä ovat blokkereita, joiden työ on estää vartalollaan vastustaja joukkueen jammerin eteneminen. Pakan, eli rykelmän missä mennään pitää olla kasassa. Kaikesta pidetään koko ajan taulukoita.

Pelissä kirjataan ylös rangaistukset, jammerien tekemät pisteet ja kunkin aloittavan ”jamin” 5 pelaajan kokoonpanot, sekä pidetään kirjaa ”jameista” juoksevilla numeroilla. Näin peli dokumentoidaan, jotta mahdolliset epäselvyydet voidaan selvittää papereista myös pelin jälkeen, sekä joukkue voi käyttää dokumentoitua statistiikkaa hyväkseen tulkitessaan joukkueen tuloksia kyseisessä pelissä.

Itse pelaajien lisäksi lajiin kaivataan jatkuvasti mukaan nasuja (NSO = Non-Skating Official), jotka pitävät niitä taulukkoja ja he voivat olla niin naisia kuin miehiä eikä ikärajoitusta ole. Nasut ovat kysyttä porukkaa. Heille on pelimatkoja tarjolla enemmän kuin itse pelaajille. Nasuja on pelissä monta, jopa 9. Lisäksi tarvitaan tuomareita. Kummallakin jammerilla on oma tuomarinsa, joka pitää jamerissaan silmät kuin haukka saaliissa. Näiden kahden lisäksi on vielä viisi tuomaria pakan sisä- ja ulkopuolella. Valvovia silmiä siis riittää.

Let it roll

Moni luulee, että laji on vahingollinen lattiapinnoille. Näin ei kuitenkaan ole, josta hyvänä todisteena on Lahden Urheilukeskuksen uusista tiloista saadut vuorot.

Nyt me olemme saaneet pysyvän kodin Lahden Urheilukeskuksen Salpausselkähallista, jonne olemme saaneet teipata pysyvän radan lattiaan ja saamme vuokrata tilaa niin usein kuin vain tarvitsemme, jos hallissa ei ole messuja tai muuta tapahtumaa samaan aikaan. Lahden treenitilat ovat upeat ja monipuoliset, ja saamme vakiharjoitusaikoja inhimillisiin kellonaikoihin arki-iltoina. Moni muu joukkue joutuu harjoittelemaan viikonloppuaamuina, koska vuoroja ei ole muulloin saatavilla. Lisäksi liikuntatoimen ja messukeskuksen väki on meitä kohtaan hyvin ymmärtäväisiä ja yhteistyökykyisiä!”, Suvi Alalantela kertoo.

Salpausselkähallilla harjoituksia on kahdesti viikossa. Lahti Roller Derby harjoittelee myös sunnuntaisin Orimattilan Urheilutalolla.

Mikä Roller Derbyssä on sitten parasta? Yhteisö. Se, että voi tulla ihan vaikkei olisi ikinä luistellutkaan ja jokaiselle löytyy kyllä pelistä paikka ja rooli. Kaupan päälle saa keksiä itselleen Roller Derby -nimen. Siihen vaikuttaa milloin mikäkin: harrastus tai mikä nyt kenekin ihmisen mukaan. Pelaajia juuri nyt ovat mm.: Global Warning, Unelma Säleikkö, S. Tallo Ne! sekä Stumbledore.

Lahti pelaa nyt toista kertaa järjestettävää Suomi Cupia, jossa kisaavat kuusi Suomen suurinta joukkuetta. Neljä pienempää joukkuetta pelaavat nyt tänä vuonna ensi kertaa järjestettäviä divaripelejä, joiden voittaja haastaa suomi cupin viimeiseksi tulleen joukkueen. Viime vuonna Lahti oli viidentenä, kärjessä kahinoivat Helsinki Roller Derby ja Kallio Rolling Rainbow, joka voitti myös viime vuonna mestaruuden.

LRD osallistuu jälleen ravintolapäivän (la 17.5) elämyksiin tarjoten lahen kyläläisille muurinpohjalettuja Pikku Vesijärven rannalla! Lettuja paistetaan taukoamatta kahden muurinpohjapannun ja LRDn reippaiden emäntien voimin kello 11-16 välisen ajan.

Tapahtuman Facebook-sivut: https://www.facebook.com/events/1449000068677299/?notif_t=plan_user_joined

Lisätietoja:
www.lahtirollerderby.com
Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/Lahti-Roller-Derby/148812138478017
Statigram: http://statigr.am/lahtirollerderby
Roller Derby Finland: http://www.rollerderbyfinland.com

Kuvat: Hanna Kopra & Iris Vesalainen

Vastaa