Kaksi Micro Four Thirds -järjestelmään sopivaa adapteria. Vasemmalla Konica AR -objektiivien käytön mahdollistava adapteri ja oikealla M42

Peilittömien järjestelmäkameroiden yleistyttyä on vanhojen kameraobjektiivien kysyntä kasvanut maailmalla. Vanhoja objektiiveja on pystynyt aikaisemminkin käyttämään nykyaikaisissa digijärjestelmäkameroissa, mutta peilittömien kameroiden rakenne on mahdollistanut sen, että lähes kaikki objektiivit ovat niissä käyttökelpoisia. Vastaavaa tilannetta ei ollut ennen.

Peilittömiä järjestelmäkameroita on ollut markkinoilla jo muutaman vuoden ajan. Nimensä mukaisesti peilittömissä kameroissa ei ole heijastavaa peiliä objektiivin ja kennon välissä, kuten perinteisissä digijärjestelmäkameroissa. Kun peiliä ei ole, voidaan kameran rungoista ja objektiiveista valmistaa pienikokoisempia. Peilittömissä kameroissa kuva etsimeen toteutetaan suoraan kennolta sähköisesti, jolloin etsimestä nähdään täsmälleen sama kuva, joka syntyy kun valokuva otetaan.

Koska peilittömissä kameroissa objektiivin ja kennon välinen etäisyys on lyhyt, voidaan niissä käyttää oikeastaan minkä tahansa valmistajan objektiivia sopivalla adapterilla. Juuri tämän vuoksi, ja peilittöminen kameroiden yleistyttyä, on vanhoista kameraobjektiiveista tullut haluttua tavaraa.

Vanha objektiivi ei rasita kukkaroa

Vanhoja objektiiveja on olemassa valtava määrä markkinoilla useiden vuosikymmien ajalta. Ne ovat usein hinnaltaan myös edullisia hankkia. Esimerkiksi uutta satojen eurojen arvoista linssiä vastaavan vanhan objektiivin voi saada vain muutamalla kymmenellä eurolla. Vanhat objektiivit ovat yleensä rakenteeltaan laadukkaita ja jämäköitä, minkä vuoksi ne ovat hyvin kestäviä.

Vanhojen objektiivien käyttö voi vaatia opettelua

Vanhoja objektiiveja käytettäessä tulee kuvat ottaa kameran ollessa manuaalitilassa, koska tarkennusta ja aukon kokoa ei voi automaattisesti säätää. Kyseiset säädöt tehdään manuaalisesti käsin objektiivin säätörenkaista. Vasta-alkajalle tai mukavuudenhaluiselle valokuvaharrastajalle ei välttämättä siksi voi vanhojen linssien käyttöä varauksetta suositella. Liikkuvaan kohteeseen tarkentaminen muodostuu myös lähes mahdottomuudeksi manuaalitarkenteisella linssillä. Manuaalisuus tuo valokuvausharrastukseen kuitenkin mukavan vivahteen, sillä silloin kuvan ottamiseen joutuu keskittymään enemmän ja samalla saa tuntuman siitä, miten ”ennen vanhaan” kuvia otettiin.

Mistä adapterit ja objektiivit?

Ennen objektiivien hankkimista kannattaa hankkia kameraan sopiva adapteri. Vanhat linssit eivät täten suoraan käy peilittömän kameran kiinnitysrenkaisiin. Adapteria valittaessa tulee huomioida minkälainen kiinnitys on omassa kamerassa. Yleisimmät kiinnitysstandardit markkinoilla olevissa peilittömissä kameroissa ovat: Panasonicin ja Olympuksen Micro Four Thirds, Samsungin NX-mount, Sonyn E-mount, Nikonin 1-mount ja Canonin EF-M mount. Eli jos omistaa Panasonicin kameran, tulee hankkia Micro Four Thirds -kiinnitykseen sopiva adapteri.

Vanhoissa objektiiveissa on luonnollisesti omat kiinnitysstandardinsa. Tunnettuja ja yleisiä kiinnitysjärjestelmiä vanhoissa linsseissä ovat esimerkiksi M42-kierrekiinnitys sekä Konican AR-bajonettikiinnitys. M42-objektiiveja on Internetissä tarjolla valtava määrä, joten niiden joukosta löytyy helposti omiin tarpeisiin sopiva linssi.

Adapteri valitaan siis oman kameran kiinnityksen ja vanhan objektiivin kiinnityksen mukaan. Internethuutokauppa eBayssa ja Amazon.com -verkkokaupassa on tarjolla erilaisia adaptereita alle kymmenen euron hintaan. Joskus sopivan adapterin voi löytää jopa alle viidellä eurolla.

Vanhoja objektiiveja Suomessa myy esimerkiksi kameratori.fi -verkkokauppa. Huuto.net -palvelua ei sovi myöskään unohtaa. Lisäksi mainitut Amazon ja eBay ovat hyviä paikkoja vanhojen linssien metsästämiseen. Tarkkasilmäinen kirpputorikävijä voi tehdä visiiteillään myös mainioita löytöjä.

Miksi käyttää vanhoja objektiiveja?

Kuten mainittua, vanhojen linssien hankintaan voi vaikuttaa niiden edullisuus. Jos haluaa erikoislinssin, esimerkiksi kalansilmäobjektiivin, joutuu sen hankintaan varaamaan useita satasia. Venäläisvalmistaja Zenitar on tunnettu laadukkaasta M42-kalansilmäobjektiivista, minkä monesti voi ostaa käyttämättömänä puolellatoista sadalla eurolla.

Mukavinta vanhojen objektiivien käytössä on kuitenkin se, että jokainen objektiivi jättää hieman erilaisen jäljen luomaansa kuvaan. Tällöin on mielenkiintoista kokeilla erilaisia linssejä, sekä käyttää niitä eri tarkoituksissa oman mielikuvituksen ja luovuuden mukaan. Vanhojen objektiivien piirtämä kuva ei ole myöskään niin ”steriili” kuin uusien, jos näin voi todeta. Mikäli omistaa peilittömän kameran, kannattaa ehdottomasti harkita valokuvausharrastuksensa maustamista vanhojen objektiivien käytöllä.

Vanhoilla objektiiveilla otettuja kuvia:

Vastaa