Kevään juhlien erityisiä herkkupaloja ovat ehdottomasti pastellinsävyiset macaronit. Macaronit ovat pikkuisia mantelimarenkileivoksia, joiden välissä on herkullista täytettä. Niiden valmistus on periaatteessa hyvin yksinkertaista, verrattavissa hieman marenkien tekoon. Olen kokeillut erilaisia reseptejä, ja todennut että yksinkertaisin toimii useimmiten kaikkein parhaiten. Ruotsalaisesta leivontablogista callmecupcake.se bongattu ohje on yksinkertainen, ja se on tämänkin reseptin lähde. Vaikka olen tehnyt näitä pieniä herkkuja jo lukuisia kertoja samalla reseptillä, ne silti joskus aina epäonnistuvat. Olen melko varma että jopa ilmankosteus saattaa vaikuttaa onnistumisprosentteihin.

Vihertäväksi värjätty macaron
Vihertäväksi värjätty macaron

Ohje:

100 g mantelijauhoja
3 huoneenlämpöistä kananmunan valkuaista
200 g tomusokeria
4 rkl sokeria
Elintarvikeväriä
Täytteeksi esim: Lemon curd -tahnaa, voikreemiä, suklaatahnaa, maustettua tuorejuustoa, vatkattua kermaa, hilloa…Vain mielikuvitus on rajana, kunhan koostumus ei ole liian vetinen.

Sekoita mantelijauhot ja tomusokeri keskenään erillisessä kulhossa. Vatkaa kananmunan valkuaisia hetki sähkövatkaimella, ja kun ne alkavat kevyesti vaahtoutua, lisää sokeri lusikallinen kerrallaan. Vatkaa vaahtoa niin kauan, että se on paksua ja kiiltävää. Yksi hyvä keino tietää milloin koostumus on sopiva, on kallistaa kulhoa. Jos vaahto pysyy paikoillaan eikä lähde valumaan, on sen koostumus sopivaa. Tässä vaiheessa voi lisätä myös mahdollisen väriaineen.

Seuraavaksi lisätään siivilöity jauhoseos valkuaisvaahdon sekaan varovasti lastalla käännellen. Taikina ei saa olla liian kovaa, mutta ei myöskään liian löysää. Hyvä keino on kokeilla leivinpaperille pieni nokare. Jos se hitaasti leviää tasaiseksi, on koostumus oikea. Kun taikina on valmis, siitä pursotetaan pieniä, halkaisijaltaan muutaman sentin levyisiä nokareita leivinpaperille. Kopauta pellin pohjaa kevyesti, jotta mahdolliset ilmakuplat poistuvat.

Nokareiden annetaan levätä noin puoli tuntia paikoillaan ennen uuniin laittamista. Huoneenlämmössä pinta hieman kuivahtaa, ja macaronin ”jalka” eli röpöreuna onnistuu varmemmin. Macaronit paistetaan uunin keskitasolla 150°c ja noin 10 minuuttia. Uuneissa on eroja, ja oikea aika ja lämpötila saattaa hieman poiketa annetusta. Anna macaronien jäähtyä rauhassa ennen kuin otat ne pelliltä. Jäähtyneet macaronit voi täyttää vaikkapa lemon curd –tahnalla tai maustetulla tuorejuustolla. Parhaimmillaan ne ovat seuraavana päivänä. Säilytä valmiit macaronit tiiviissä rasiassa.

Vastaa