Tankoparsa on jokakeväinen herkku, joka ilmestyy hämmentämään ihmisiä kauppojen vihannesosastoille. Tämä vihreä tai valkoinen pitkulainen kasvi kasvattaa joka vuosi suosiotaan suomalaisessa keittiössä, mutta on vielä verrattain tuntematon raaka-aine. Parsa on kuitenkin ensimmäisiä uuden sadon kasviksia, joita tulee myyntiin joka kevät.

Tankoparsa itsessään on todella vähäkalorinen, mutta ravinnerikas kasvis. Sadassa grammassa parsaa on noin 65 kcal, se sisältää runsaasti foolihappoa ja jonkin verran muitakin B-ryhmän vitamiineja. Siinä on myös K-vitamiinia, C-vitamiinia ja beetakaroteenia. Lisäksi parsa on melko hyvä kaliumin ja kuidun lähde. Parsaa saatetaan syödä kevyesti keitettynä pelkän voisulan kera, mutta tällöin parsaa ei voi enää kutsua terveelliseksi ruoaksi, koska pelkästään keittäminen vie osan parsan ravintoarvoista ja voi nyt ei yleisesti ole suurissa määrissä terveellistä. Esipuhe esittelee nyt kaksi vaihtoehtoista tapaa tarjoilla parsaa. Nämäkään reseptit eivät ole terveellisimmästä päästä, mutta eivät yhtä epäterveellisiä kuin parsa ja voisula.

Yleisohjeena ennen kuin aloitat parsaruokien valmistuksen: esikäsittele parsat. Esikäsittely pitää sisällään parsojen puumaisen tyviosan poistamisen, pesemisen ja tarvittaessa kuorimisen. Kuoriminen onnistuu parhaiten perunankuorimaveitsellä eikä vaadi lainkaan voimaa. Kuori on ohut ja sen poistaminen on yleensä makukysymys. Puumaisen tyviosan poistamisen voi tehdä joko veitsellä leikkaamalla tai käsin katkaisemalla. Käsin katkaiseminen onnistuu, kun otat toisella kädellä kiinni suunnilleen parsan keskiosasta ja toisella parsan puumaisesta tyvestä, sitten vain taitat parsaa. Parsa napsahtaa tällöin poikki suunnilleen oikeasta kohtaa ja latva on valmis jatkokäsittelyyn.

Parsarisotto (sopii myös kasvissyöjille)

1  nippu  (450 g) tuoretta parsaa
3  rkl voita
3 kpl sipulia (oman maun mukaan tietenkin, voi käyttää myös salottisipulia)
4  dl risottoriisiä
n. 9 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2  dl kuivaa valkoviiniä (makea valkoviini syö lopullisesta ruoasta makua liikaa) mikäli viini ei ole vaihtoehto voi myös käyttää omenatäysmehua
1/2  tl suolaa
1/4  tl rouhittua mustapippuria
1 prk (à 150 g) créme fraîchea

Aloita parsoista ja esikäsittele ne. Pilko parsat kolmeen osaan esikäsittelyn jälkeen.

Sulata 2 rkl voita kattilassa.

Laita parsat kuullottumaan kattilaan keskilämmölle. Sekoittele välillä.

Parsa-sipuliseos toimii annoksen perustana.
Parsa-sipuliseos toimii annoksen perustana.

Hienonna sipulit (jälleen oman maun mukaan, itse tykkään vähän muhkummasta sipulista ruoissa, joten jätin sipulisilppuni todella karkeaksi), lisää kattilaan ja anna kuullottua kunnes sipuli on läpikuultavaa. Ota parsa-sipuliseos pois kattilasta.

Lisää 1 rkl voita ja riisit kattilaan, kuullota ne.

Kaada kiehuvan kuumaa vettä pienissä erissä riisin sekaan, kaada lisää vettä aina, kun aiemmin kaadettu on imeytynyt riisiin, tämän jälkeen lisää liemikuutio. Sekoita ja anna kiehua miedolla lämmöllä n. 15 min.

Lisää valkoviini ja parsa-sipuliseos. Mausta suolalla ja hienoksi rouhitulla mustapippurilla. Reseptissä on annettu suolan ja pippurin määrä, mutta tässä kohtaa on hyvä noudattaa omaa tuntumaa, mausta siis omaan suuhun sopivaksi.

Hauduta kypsäksi ja lisää lopuksi crème fraiche.

Annoksen päälle on hyvä ripotella parmesanjuustoa palasina tai hienona raasteena.

Risoton voi tarjota itsenäisenä ruokana tai toisen ruoan lisukkeena. Risotto on parhaimmillaan heti valmistuksen jälkeen.

Näin yksinkertainen on vähän hienompi parsaruoka, mutta suomalaisille äijille on olemassa myös rillaavampi tapa: pekonilla varustettuna!

Pekoniin käärityt parsat

Pekoniparsan valmistus on helppoa.
Pekoniparsan valmistus on helppoa.

1 nippu tuoretta parsaa

1 pkt pekonia

Ainekset ovat äärimmäisen yksinkertaiset ja niin ovat valmistusohjeetkin.

Parsasta tulee aluksi pestä ja katkoa puinen tyviosa pois, parsoja ei näin valmistettaessa tarvitse kuoria.

Kääri yhden tankoparsan ympärille siivu pekonia, tee paketista mahdollisimman tiivis, jotta se pysyy mahdollisimman hyvin kasassa.

Voit halutessasi kypsentää paketit joko grillillä tai uunissa. Grillillä kypsennettäessä täytyy olla varovainen lämpötilan kanssa, jotta pekoni ei pala ennen kuin parsa on kypsää. Uunissa kypsennä 175 kunnes pekoni on kypsynyt vähän rapeaksi.

Yksinkertaista, mutta niin maittavaa!

Vastaa