Kaupungin leikkialueet ja katupuut ovat olleet eläkkeelle jäävän kaupunginpuutarhurin varjeluksessa.

– Edeltäjäni Arvo Toivola kehotti muistamaan kaksi asiaa: leikkialueet ja katupuut, sanoo marraskuussa eläkkeelle jäävä kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvonen.

Lepaan puutarhaopistosta vuonna 1977 valmistunut Hannu Neuvonen aloitti uransa kaupungin palveluksessa vuonna 1978 Riihelän asuntomessualueen vihertöiden valvojana. Määräaikainen työsuhde vaihtui pian vihertoimen suunnittelijan sijaisuuteen. Vuonna 1980 Neuvonen valittiin uuteen apulaiskaupunginpuutarhurin virkaan, josta hän siirtyi kaupunginpuutarhuriksi vuonna 1992.

Nousukaudelta niukkuuden kautta tasapainoon

Virkauransa alkuvuosina Neuvonen sai nähdä kiihkeän kasvun vuodet ja viherrakentamisen nousukauden. Sitten iski 90-luvun talouslama, joka kovisteli teollisuutta ja työpaikkoja erityisesti Lahdessa – juuri kun Neuvonen aloitteli uraansa kaupunginpuutarhurina.

– Yhtälö oli vaikea: rahaa oli yhä vähemmän mutta ylläpitoa vaativia alueita yhä enemmän. Myös yleisön odotukset olivat kasvaneet ja normistot kiristyneet.

Muutamassa vuodessa nuori kaupunginpuutarhuri sai kuitenkin tilanteen tasapainoon.

– Suurin osan työstäni on torjuntataistelua; sitä että yritän arvioida, missä määrärahat ovat parhaassa käytössä ja saada sillä tulosta aikaan, Neuvonen miettii.

Laune, Ankkuri, Mukkula ja Alatori

Uransa aikaisista merkittävistä kohteista Neuvonen mainitsee Launeen perhepuiston, Ankkurinalueen puistot, Mukkulan kartanopuiston ja Alatorin saneerauksen, joiden suunnittelussa ja rakennuttamisessa hän on saanut olla mukana.

– Launeen perhepuisto on valtakunnallisestikin merkittävä puistoalue, jota on rakentamisen jälkeen ylläpidetty ja kehitetty kohta 30 vuotta.

Myös hiljattain valmistunut Alatorin alue on Neuvosen mieleen.

– Tänä syksynä avattu Alatorin toimintapuisto on kohde, jollaista harvoin pääse tekemään kaupungin ydinkeskustaan. Käyttäjät sitten päättävät, millainen siitä lopulta tulee, Neuvonen hymyilee.

Kuva: Lassi Häkkinen

Vastaa