Kari Savolainen on työskennellyt Lahden julistemuseossa 70-luvulta asti.

Lahden julistemuseon avaamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetyssä näyttelyssä on esillä monipuolisia kokoelmia museon 71 000:sta painotuotteesta. Lisäksi näyttely kunnioittaa lähes alusta asti museossa toiminutta tutkija Kari Savolaista.

Näyttelyssä nähdään teoksia 1800-luvun lopusta aina 1960-luvulle asti. Mukana on myymälämainoksia ja tavarateollisuuden julisteita, kuten Fazerin ja Jaffan mainoksia. Julisteiden lisäksi näytteillä on metallisia ja pahvisia tuotepakkauksia ja paikkakuntakortteja.

Juhlanäyttelyä on työstetty noin kolme kuukautta.
Juhlanäyttelyä on työstetty noin kolme kuukautta.

Ulkomaalaista tarjontaa edustavat japanilaiset kaupalliset julisteet, saksalaiset jugend-tyyliset mainokset ja 1800-luvun ranskalaiset art nouveau-julisteet. Esillä on myös kokoelmia 20- ja 30-luvun keskieurooppalaisista matkailumainoksista.

Yksi näyttelyn kokonaisuus on kymmenen graafisen muotoilijan luoma Tribute to Kari-osuus, joka on kiitos museon tutkija Kari Savolaiselle hänen pitkäaikaisesta työstään julistetaiteen parissa.

– Olen otettu, sillä harvoin graafiset muotoilijat tekevät tällaisia kunnianosoituksia vielä elossa oleville ihmisille, Savolainen naurahtaa.

Teksti: Essi Ryyppö
Kuvat: Kalle Keskinen ja Rebecka Bergman

 

Vastaa