Lahden keskustan lähettyviltä löytyy tietävälle paljon kulttuuria. Osa on sellaista, ettei sitä tule edes huomanneeksi, vaikka kulkisi joka päivä ohi. Yksi tällainen on Kariniemenpuistossa aivan Lahden sataman kupeessa sijaitseva Lanupuisto. Kyseessä on suojeltuun lehtometsään toteutettu patsaspolku. Patsaat ovat paikallisen Olavi Lanun käsialaa ja ne on suunniteltu ja toteutettu 80- ja 90-lukujen taitteessa.

Lahden museot luonnehtivat puistoa seuraavasti:

Luonnonpuiston teokset on sijoitettu metsään, jossa ne ovat ikään kuin osa luontoa. Ne on tarkoitettu löydettäväksi sattumalta. Veistosten pehmeä, pelkistetty muotokieli ja harmaa väritys auttavat niitä sulautumaan luontoon. Osa teoksista on saanut sammalpeitettä pinnalleen, mikä on ollut taiteilijan ajatuksenakin.

Ympäristötaiteena ne täyttävät omaperäisellä tavallaan julkisen taiteen perinteiset kriteerit: ne muistuttavat siitä, keitä olemme, mistä olemme tänne tulleet ja mihin kuulumme. Kariniemen lehtometsän veistokset ovat viehättäneet kävijöitä positiivisuudellaan, oivalluksillaan, lämpimällä huumorillaan ja herkkyydellään. Vuodenaikojen vaihtelut tuovat niihin oman lisänsä.

Puisto on loistava mahdollisuus rauhoittua keskellä kaupunkia. Se sopii niin leppoisalle lenkille kuin romanttiselle iltakävelyllekin. Kävely ei kuumanakaan päivänä tunnu pahalta, vaikka maasto on mäkistä, sillä vanhat lehmukset varjostavat polkua mukavasti, luoden samalla tunnelman, jollaista ei yleensä kaupunkiolosuhteissa löydy.

Katso kartalta patsaiden sijainnit Lanupuistossa ja keskustassa. Klikkaa punaista merkkiä, niin näet patsaan nimen ja kuvan.

Kuvia Lanupuiston patsaista:

Vastaa