Lahteen kohoaa valtakunnallisesti merkittävä uusi kaupunginosa. Rautatieaseman vieressä sijaitsevan Askonalueen tehdasympäristöstä kuoriutuu tuhansien ihmisten koti ja työpaikka, jossa on toimintaa aamusta iltaan.

Askonalueella on takanaan lähes sata vuotta teollista historiaa. Aukusti Avonius aloitti huonekalutuotannon Lahdessa vuonna 1918, jonka jälkeen alueella on valmistettu myös monien suomalaisten keittiöistä ja kylpyhuoneista tuttuja Upon kodinkoneita, kuten jääkaappeja, pesukoneita ja liesiä.

Alueen kehittämisestä vastaava Renor Oy on saneerannut alueella raakatilasta uutta vuokrattavaa tilaa yhteensä noin 37 000 m2. Alueelle on rakennettu kaukokylmäverkko ja rakennusten kiinteistötekniikkaa on uudistettu laajasti. Asemakaavan laadinta on käynnistynyt, ja rakentaminen aloitetaan heti uuden kaavan tultua lainvoimaiseksi todennäköisesti keväällä 2016.

– Porissa loimme vanhan puuvillatehtaan yhteyteen elävän kaupunkikorttelin käsittäen muun muassa modernin kauppakeskuksen ja toimistoympäristön. Askonalueella meillä on vastaava tilaisuus säilyttää rakennusten teollinen historia ja rakentaa niiden yhteyteen ja ympärille aamusta iltaan sykkivä uusi kaupunginosa, sanoo Renor Oy:n toimitusjohtaja Timo Valtonen.

Askonalue on edelläkävijä hyödyntäessään uutta teknologiaa esimerkiksi energiaratkaisuissa. Tekes myönsi juuri tukea tutkimushankkeeseen, jossa selvitetään, miten alueen pohjaveden energiaa pystyään hyödyntämään. Tutkimusten mukaan Lahti ja Askonalue on yksi parhaista paikoista Suomessa pohjaveden lämpöenergian hyödyntämiseen.

– Askonalue on yksi Lahden tärkeimmistä kehityskohteista. Sijainti rautatieaseman vieressä takaa sen, että esimerkiksi lentokentälle tai Helsingin keskustaan pääsee reilusti alle tunnissa, toteaa Lahden teknisen ja ympäristötoimen toimialajohtaja Matti Kuronen.

Kuva: www.renor.fi

Vastaa