Lasse ja Pobeda

Lahdessa järjestettiin Classic Motorshow 3-4.5.2014. Tapasin askolalaisen Lasse Penttilän, joka saapui tapahtumaan vuoden 1956 GAZ Pobeda M20 -autolla. Penttilän ollessa pikkupoika hänen vanhemmillaan oli saman mallinen harmaa Pobeda. Autoon liittyy paljon nostalgiaa ja muistoja. Koska neuvostoliittolainen Pobeda suunniteltiin Siperian karuihin oloihin, oli se hyvä myös Suomen talvessa. Isot pyörät ja korkea maavara tekivät lumessa etenemisestä mahdollista, ja kun Penttilän isä haki myllystä isoja viljasäkkejä, ei auto notkahtanutkaan.

Pobedat ovat nykyään harvinaisia, ja Penttilälläkin meni kymmenisen vuotta siihen, että oikea auto osui kohdalle. Auto on alkuperäisessä kunnossa. Kaikki muu toimii, paitsi tupakansytytin. Saattaa tosin olla, että sitä osaa on aikoinaan käytetty enemmän kuin tarpeeksi.

Katsastuksen läpäisemisessä ei ollut ongelmia, eikä auto ole museorekisterissä. Penttilän Pobeda on tarkoitus säilyttää alkuperäisessä asussaan. Jos jotain hajoaa niin se korjataan, mutta muuten vaalitaan originaalia ilmettä. Autoon ei tarvita navigaattoriakaan, koska minnekään kovin kauas sillä ei uskalla lähteä ajelemaan.

Pääsin Penttilän kanssa pienelle ajelulle, ja Pobedan kyydissä istuminen oli kyllä pienimuotoinen elämys. Ihmiset hymyilivät ja monet ottivat valokuvia. Lasse Penttilällä on lausahdus, joka pitää paikkansa ainakin hyvän mielen määrässä: ”Popeda tiellä lennättää, kaikki toiset jälkeen jää!”

Vastaa