Koulut päättyivät juuri ja monet juhlivat valmistumistaan, kuka mistäkin koulusta. Monelle nuorelle ovet aukesivat uusiin elämän haasteisiin, mutta sosiaalisen median avulla saattoi kuitenkin havaita melko huolestuttavan piirteen. Näistä nuorista todella moni on lähdössä pois Lahdesta ja hyvin harvaa tuntuu kiinnostavan tämä seikka.

Lahti on mahtava kaupunki, kunhan siihen onnistuu pääsemään sisälle. Kaupunkimme piirit ovat todella pienet ja kaikki tietävät toisensa ainakin nimeltä. Piirit ovat kaiken muun lisäksi sisäänpäin kääntyneitä ja ulkopaikkakunnalta tulleita katsotaan melko karsaasti. Kaikki eivät tietenkään ole tällaisia, mutta nämä ovat yleisesti ottaen ensimmäiset kokemukset Lahdesta.

Toinen suuri seikka on työtilanne. Lahdessa puhutaan paljon innovaatiosta ja erinäisistä muista hienoista sanoista yrittäjä- ja korkeakoulupiireissä, mutta se jää vain sanahelinäksi etenkin keskustan alueella. Kaupunki ei juuri takaa hyvää työ- tai yrittäjäympäristöä. Kaikkea uutta ideointia kohtaa vahva muutosvastarinta, koska aiemminkin on tehty näin, eikä siinä ole mitään vikaa. Se saattaa pitää paikkaansa, mutta aina voi myös parantaa. Erikoiset asiat pärjäävät Lahdessa aluksi uutuudenviehätyksen takia, mutta lopulta palataan takaisin siihen kantapaikkaan, josta saa halvalla perusjuttuja. Tämä pätee vaatekaupoista aina ravintoloihin ja yökerhoihin asti. Lahdessa ei yleisesti pärjää erikoisella palvelulla, vaan hinnalla. Laadusta ei haluta maksaa liikaa.

Lahden ilmapiiri on painostava, se painaa kaikkia tiettyyn suuntaan ja nuoret haluavat pois sen luota. Tämä ilmapiiri on todella ymmärrettävää, kun katsotaan Lahden historiaa teollisuuskaupunkina. Tilannetta ei auta kesän myötä keskustan vallanneet lievästi alkoholisoituneet keski-ikäiset. Tänne ei ole vielä kehittynyt samanlaista kulttuuria ja nuoria houkuttelevaa ilmapiiriä kuin yliopistokaupunki Jyväskylässä. Ilmapiiriä, joka rohkaisee tekemään ja kokeilemaan erikoisempiakin asioita.

Tunnelin päässä näkyy kuitenkin valoa. Summer Upin, Lahden Öiden ja Pop & Art -festivaalin nousu etunenässä tuovat Lahteen aivan uutta vipinää. Yhteen hiileen puhaltamalla kaupungin päättäjätkin havaitsevat, että nimenomaan uudenlainen ilmapiiri ja houkuttelevat tapahtumat tuovat myös lisää nuoria, jotka vahvistavat tätä positiivista kehitystä entisestään. Lahdessa on potentiaalia, se pitää vain saada esiin ja hyödynnettyä!

[socialpoll id=”2207497″]

Vastaa