Pysäköintipalvelu EasyPark on tänään auennut Lahdessa. Älypuhelimiin ladattava sovellus mahdollistaa auton pysäköinnin ilman automaatilla käymistä. Palvelun piiriin kuuluu 1400 pysäköintipaikkaa Lahden alueella.

EasyParkin saapumisesta Lahteen uutisoitiin viime viikolla ja kaupunkilaisten reaktiot olivat ilahtuneita. Nyt uusi palvelu on toiminnassa ja kävimme testaamassa sitä käytännössä.

Sovelluksen käyttöönottoon ja omien tietojen tallentamiseen kuluu aikaa muutama minuutti. Ennen ensimmäistä pysäköintiä sovellukseen pitää  syöttää ajoneuvon rekisterinumero, omat osoitetiedot sekä laskutettavan luottokortin numero. Maksujärjestelmään voi halutessaan kirjautua myös PayPal-tunnuksilla.

EasyPark lähettää postissa tarran, joka asetetaan auton tuulilasiin pysäköinninvalvojia varten. Väliaikaisen tarran voi myös tulostaa itse EasyParkin sivuilta (PDF).

Näin pysäköinti sujui

9:30 – Käyn siirtämässä auton maksulliselle pysäköintipaikelle ja tuulilasiin onkin aamun aikana ilmestynyt sopivasti EasyParkin mainos. Valitsen edullisemman 2-vyöhykkeen paikan, jossa on aikaisemmin voinut maksaa vain kolikoilla.

9:35 – Olin ladannut sovelluksen jo etukäteen puhelimeeni, mutta käynnistän sen vasta nyt ensimmäistä kertaa. Pakolliset tiedot on täytetty nopeasti ja pyöräytän itselleni tasan tunnin pysäköintiaikaa. Maksukorttina toimi MasterCard Debit.

Tässä vaiheessa tajuan, että rekisteröinti olisi kenties kannattut suorittaa jo aikaisemmin. Tarra ei ehdi saapua postitse tähän hätään, enkä valitettavasti omista tulostintakaan. Päädyn lopulta kirjoittamaan vanhan pysäköintikuitin kääntöpuolelle epmääräisen EasyPark-tekstin. Toivottavasti tämä kelpaa.

Tämä toimi merkkinä EasyPark-pysäköinnistä.

10:20 – Puhelin piippaa ja sovellus ilmoittaa pysäköintiajan päättyvän kohta. Muistutus tulee siis 15 minuuttia ennen ajan loppumista. Pyöritän sovelluksesta puoli tuntia lisäaikaa ja jatkan odottelua.

11:52 – Palaan autolle ja huomaan onnekseni, että sitä ei ole sakotettu. Kirjoitettu lappu ajoi ilmeisesti asiansa, tai sitten olin vain onnekas.

Lopullinen pysäköintiaika oli 2h 17min ja hintaa sille kertyi 3,79€. Kolikoita käyttäessä vastaava pysäköinti kakkosvyöhykkeellä olisi maksanut 3,20€.

Kaksi maksumallia

EasyParkista on tarjolla kaksi eri vaihtoehtoa: Small ja Large.

Small sopii harvoin pysäköintipalveluita käyttäville ihmisille. Siinä ei ole kiinteää kuukausimaksua, mutta jokaisen pysäköinnin hintaan lisätään 15% palvelumaksua. Lisäveloitus on aina vähintään 0,59€.

Large puolestaan maksaa 4,95€ kuukaudessa, mutta yksittäisistä pysäköintitapahtumista ei veloiteta mitään.

Kuukausitasolla Large tulee siis halvemmaksi, jos teet kuukaudessa vähintään yhdeksän lyhyehköä pysäköintiä. Itse päädyin kuukausimaksuttomaan vaihtoehtoon ja maksoin pysäköinnistäni kertaluontoisen 0,59€ lisän.

Yhteenveto

Puhelinmella maksaminen on ollut aiemminkin mahdollista osassa keskustan automaatteja. Silloin pysäköinti on tosin vaatinut automaatilla käymisen ja palvelunumeroon soittamisen.

Mobiilipysäköinti on todella tervetullut lisä Lahden kaduille. Parhaimmillaan sovellus on tilanteissa, joissa pysäköinnin pituutta on vaikea arvioida etukäteen. Aikaa voi lisätä vaikka ravintolapöydästä käsin tai keskeyttää suunniteltua aikaisemmin.

Ydinkeskustassa eli ykkösvyöhykkeellä kolikkopysäköinnin ensimmäinen tunti maksaa 2,50€ ja matkapuhelimella soittaessa 3,25€. EasyParkin Small-versiolla ensimmäisen tunnin hinnaksi muodostuu 3,09€.

Plussat

  • Pysäköintiaikaa voi lisätä ilman automaatilla käyntiä.
  • Pysäköinnin voi lopettaa suunniteltua aikaisemmin, jolloin maksat vain käytetystä ajasta.
  • Auton tuhkakuppia ei tarvitse täyttää kolikoilla

Miinukset

  • Kolikkopysäköinnissä ei ole palvelumaksuja.

Yhden kokeilun perustellaa EasyPark vaikutti ainakin toimivalta palvelulta. Lähiaikoina Lahteen saadaan toinekin mobiilipysäköinnin tarjoaja, kun ParkMan avaa oman palvelunsa.

[socialpoll id=”2234845″]

Vastaa