Ramboll Oy:n Jouni Lehtomaa esittelemässä suunnitelmia Lahden keskustan yrittäjille.

Lahden Keskustaeheytyksen kuukausittaiselle aamukahville, ravintola Taivaanrantaan, oli keskiviikkona kerääntynyt ennätysmäärä osallistujia.

Paikalla oli myös yllätysvieras, Ramboll Oy:n liikennesuunnittelun Jouni Lehtomaa, kertomassa Lahden keskustan liikennejärjestelyjen suunnitelmista, jotka ovat vielä työn alla. Niillä halutaan vahvistaa lahtelaista identiteettiä ja tehdä Lahdesta houkuttelevampi. Niin kaupunkilaisille kuin ulkolahtelaisillekin.

Lahden keskustayrittäjien huoli tyhjistä kivijalkaliikkeistä on ollut tapetilla koko talven. Kuun vaihteessa luku oli ennätyksellisen suuri, likimain 40. Yrittäjät toivovatkin, että ehdotus lauantain puolentunnin ilmaiseen pysäköintikokeiluun heltiäisi kaupungilta. On tärkeää huolehtia pientenkin liikkeiden elinvoimaisuudesta, sillä ne työllistävät satoja ja ruokkivat monta sataa perhettä.

Lauantain pysäköinnin mittauksessa Lahden keskustassa selvisi, että pysäköintimaksujen korotus ja pysäköintiaikojen pidennys eivät ole tuoneet kaupungille mainittavia lisätuloja. Yrittäjille lisätuloja tämä kokeilu ei ole tuonut lainkaan. Päin vastoin.

Yrittäjät ovat myös pitkään jo tuoneet julki, että arkisinkin kello kahdeksan alkava pysäköintiaika on ollut kuin kuolinisku mm. monille kahviloille. Aamukahville ei enää tulla ennen töitä – kuten ennen. Korttelien välillä on myös huomattavia eroja. Huomattiin, että näköetäisyyden päässä toisistaan kalliimmalla pysäköintialueella kerätty pysäköinnin tuotto on yhtä paljon kuin halvemmalla alueella, samalla kadulla.

Yrittäjät toivovat myös tulevaisuudessa yhteistyötä toriparkin kanssa ja mahdollisuutta tarjota kadunvarsipysäköijillekin etuja parkkipaikan läheisyydessä olevista liikkeistä.

Kaikesta kriittisestäkin keskustelusta huolimatta puheenvuoroissa oli selkeä yhteinen punainen lanka. Lahden – siinä missä minkä vain kaupungin – keskusta näivettyy jos se ei houkuttele ihmisiä. Ihminen on paras houkutus saada paikalle lisää ihmisiä.

Kuten yrittäjä Matti Varpila sanoi, on meidän kaikkien tehtävä tehdä keskustasta viihtyisä ja luokseen kutsuva. Samaa totesi moneen otteeseen Ramboll Oy:n Jouni Lehtomaa sekä muut osallistujat – kukin tavallaan.

Isollakin rahalla tehdyt ympäristöt, joissa on vain seinää vastassa eli nk. kuolleet seinät eivät puhuttele ja kutsu ihmisiä. Kaupunkimiljöössä tulee olla erilaisia toimintoja ja toimintaa, erilaisille ihmisille ja heidän tarpeilleen. Uudet tulevat asukkaat tulevat myös puolestaan muuttamaan keskustaa ja sitä millaisia palveluita heille tulee olla tarjolla. Eli mikä tekee kauppansa.

Viihtyisä ja siisti ympäristö tuo turvallisuuden tunteen, joka taas puolestaan lisää huokutusta viettää aikaa tilassa. Olipa se sitten vaikka kaupunkitilaa. Millainen se on fyysisenä tilana ja käyttökokemuksena? Miksi vaikkapa tässä tapauksessa Lahden keskustaan lähdetään? Millä tai miten sinne lähdetään? Miksi sinne tulevaisuudessa lähtisi ja millä?

Lahden keskustan aamukahvit pidetään seuraavan kerran 4. kesäkuuta, keskiviikkona klo 8 vielä tuntemattomassa paikassa. Sen jälkeen pidetään yleissuunnitelman työpajoja.

Lahden Keskustaeheytyksen aamukahvit joka kuun 1. keskiviikko klo 8

Lisätietoja: Janne Viitamies 040 510 0948 janne.viitamiesmiukulahticity.fi

http://www.lahticity.fi

Seuraa Facebookissa: https://www.facebook.com/LahtiCity

Vastaa