Sade- ja sulamisvesien johtamiseen ja käsittelyyn uusia ratkaisuja etsineen innovaatiokilpailun voittajat julkistettiin Lahdessa torstaina 20.11.2014.

Parhaimmaksi ehdotukseksi kilpailun tuomaristo valitsi kaupungin keskustaan sijoitettavan Hörppö-nimisen rakennelman, joka rankkasadetilanteessa varastoi, viivyttää ja imeyttää hulevesiä sekä johtaa vedet elementin alapuolella sijaitseviin kasetteihin.

Tuomaristo totesi arviossaan, että onnistuneen muotoilunsa ansiosta kasvilaatikoilla ja penkeillä varustettu Hörppö-elementti piristää jo sellaisenaan kaupunkitilaa ja muodostaa aukiolle sijoitettuna viihtyisän kohtaamispaikan. Hörppö on viimeistelty tuote, jossa design ja käytettävyys yhdistyvät. Voittajaehdotuksen ovat suunnitelleet Elisa Lähde ja Lasse Olaste Tengbom Eriksson Arkkitehdit -toimistosta.

Toiselle sijalle kilpailussa nousi Sito Oy:n Ismo Häkkisen kolme erillistä ratkaisumallia, joita tuomaristo piti toteuttamiskelpoisina ja Lahden ympäristökaupungin imagoa tukevina. Kokonaisuus sisältää älypuhelinsovelluksen, katupuiden altakastelujärjestelmän sekä uudentyyppisen rakenteen venesatamien hulevesien hallintaan.

Opiskelijoilta kehityskelpoisia ideoita

Opiskelijoiden tuottamista ehdotuksista parhaimmaksi valittiin Ella Uppalan johdolla Hämeen ammattikorkeakoulussa (Hamk) suunniteltu monipuolinen ehdotus, jossa ratkottiin hulevesien ekologista hallintaa, hyötykäyttöä ja kustannussäästöjä

Kunniamaininnat myönnettiin sekä Hamkin että Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijatiimeille, joissa esitetään useita hulevesien hallintaan ja hyötykäyttöön liittyviä kehittämisen arvoisia kokonaisratkaisuja.

Innovaatiokilpailu on osa Lahden edelläkävijämarkkina -hanketta, jonka tavoitteena on edistää uusien kysyntälähtöisten ratkaisujen syntyä ja kaupallistamista. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan Aluekehitysrahastolta.

Vastaa