Lahden Mieskuoro Sibeliustalon portailla Kullervo-esityksen yhteydessä 2010.

110 vuotta sitten vuonna 1904 nuoret miehet tekivät Lahden Mieskuoron ensiesiintymisen Lahden kauppalan torilla, nykyisin paremmin alatorina tunnetulla paikalla. Parin vuoden uuttera harjoittelu päätettiin tuoda Lahden kauppalaisten arvioitavaksi, vappuaamun kunniaksi. He lauloivat keväälle, nuoruudelle ja rakkaudelle.

Kuoro 100-vuotisjuhlakuvassa Sibeliustalossa 2004
Kuoro 100-vuotisjuhlakuvassa Sibeliustalossa 2004

Nyt samassa kohtaa on toriparkkityömaa.

Vuonna 2014 Lahden Mieskuoro viettää juhlavuottaan. Laulun voima jatkuu. Edelleen lauletaan niin vuodenajoille, elämälle kuin rakkaudellekin. Kuoroveljien ikähaarukka on alle kolmestakymmenestä vanhempiin herrasmiehiin.

Sibeliustalon 110-vuotisjuhlakonserttiin (la 26.4.2014) on enää muutama viikko ja harjoittelu on kiivasta. Osa harjoittelee monta kertaa viikossa erilaisissa kokoonpanoissa. Kuoron kanssa lavalle nousevat myös Puolustusvoimien Varusmiesoittokunta, solistit Mika Pohjonen ja kuoroveli Raine Makkonen. Konsertin jälkeen on mahdollisuus osallistua iltamiin Sibeliustalon Metsähallissa. Tarjolla on laulujen lisäksi buffé ja tanssia.

Lahden Hennalan varuskunnan lakkauttamisen takia Puolustusvoimien Varusmiessoittokuntaa ei yhtä suurella näyttämöllä enää lahtelaisena nähdä. Heidän palveluspaikkansa siirtyy 2014 jälkeen Hämeenlinnan Parolaan.

Perinteisen torilla pidetyn Lahden Mieskuoron vappukonsertin korvaa Lahden Sokoksen edessä serenadi-teltta vappupäivänä. Siellä voi ostaa serenadeja, sillileipiä ja shampanjaa. Lisäksi kuoro esiintyy samana päivä Sibeliustalon vappujuhlassa.

Uutta verta ja tuoreita ääniä kaivataan riveihin

Lahden Mieskuoro Sibeliustalon portailla Kullervo-esityksen yhteydessä 2010.
Lahden Mieskuoro Sibeliustalon portailla Kullervo-esityksen yhteydessä 2010.

Lahden Mieskuorolla on pitkä historia. Siihenkin on karjalaisten muutoliike Lahteen ja Lahden läpi tuonut monta kuoroveljeä ja jättänyt jälkensä. Nyt Lahden Mieskuoro on saman haasteen edessä kuin moni muukin kuoro, miesten keski-ikä nousee. Tähän haasteeseen on kuitenkin jo tartuttu. Ohjelmistoa ja kokoonpanoja muokataan ja kuorolaulun mahdollisuuksia tuodaan esiin kaikessa monipuolisuudessaan. Esimerkkinä Youtube-näyte 2013 joulukonsertista, missä solistina oli Mikael Saari, videolla konsertin nimikkokappale Walking In The Air.

Kuoro on hyvä harrastus, monellakin tapaa. Ruotsin Göteborgin yliopiston tutkimuksissa yhteislaululla on todettu olevan terveydelle edullisia vaikutuksia. Heidän yhteislaulututkimusten aikana jo parin tahdin jälkeen sydämet alkoivat sykronoitua keskenään. Ehkä siitä johtuen maanantaisten harjoitusten aikana Lahden Mieskuoron kuoroveljet saavat kuin uutta energiaa koko viikoksi.

Poikakullat Sibeliustalon takana ”Serenadilavalla” lämmittelybändinä alkavalle Kuoron kevätkonsertille.
Poikakullat Sibeliustalon takana ”Serenadilavalla” lämmittelybändinä alkavalle Kuoron kevätkonsertille.

Lahden Mieskuorolla on myös kolme pienryhmää: Velihopeat (joka on saanut nimensä herrasmiesten hiustenväristä), Poikakullat sekä tuorein kokoonpano ReiluTusina. Kaikkia pienryhmiä voi tilata juhliin ja tapahtumiin esiintymään. Jokaisella pienryhmällä on oma repertuaarinsa ja pienryhmien ansiosta kuoroonliittyviä harjoituspäiviä voi olla useampiakin.

Lahden Mieskuoro on aina tehnyt paljon kuoromatkoja, mitkä ovatkin jättäneet hienoja muistoja ja tarinoita kuoroveljille. Matkoilla tapaa toisia kuoroveljiä ja yhteislaulun voima koetaan entistä vahvempana. Viimeisin pidempimatka tehtiin kesällä 2012 Eestin Tartoon, missä lopulta kaikki kuorot nousivat yhdessä Tarton Laululavalle ja lauloivat 4 000 päisenä. (Youtube-linkki: https://www.youtube.com/watch?v=S4wR1G501Ho)

Kaikki esiintymiset – niin isot kuin pienet – tuovat hyvää adrealiiniä ryhmään ja antavat uusia haasteita, kipinää. Maailmaan mahtuu niin paljon musiikkia mistä saisi upeita kuoroversioita, että valintojen tekeminen on joskus kipeää.

Lahden Mieskuoron tilat sijaitsevat aivan Lahden ytimessä Hämeenkatu 21:ssä. Harjoitustiloissa vietetään omat puurojuhalta ja myös saunan käsittävää tilaa voi keittiöineen vuokrata muutkin. Mikäli koelaulut alkoivat kutkuttamaan tule ihmeessä seuraavana maanantaina kello 18 paikalle!

Lahden Mieskuoro
Hämeenkatu 21 D, sisäpiha
15110 Lahti

lm@lahdenmieskuoro.fi

www.lahdenmieskuoro.fi
Facebookissa: https://www.facebook.com/LahdenMieskuoro?fref=ts

Lippuja 110-vuotisjuhlakonserttiin ja iltamiin voi ostaa kuoroveljiltä ja Trion Optikko Mäkelältä
Sibeliustalolta ja lippu.fi:stä voi ostaa juhlakonserttilippuja.

Vastaa