Viimeisen kahdeksan kuukauden aikana olen viettänyt WordPressin parissa hävyttömän paljon tunteja. Moni asia on tullut opittua kantapään kautta, mutta ainakin kehitystä on tapahtunut. Lisäksi olen testannut kymmeniä ja taas kymmeniä lisäosia, joiden seasta on löytynyt aivan korvaamattomia työkaluja. Tässä osassa kerron hieman taustoista, jotka johtivat tähän pisteeseen.

Vuosi sitten en pitänyt WordPressiä juuri minään. Ainoat kokemukseni olivat pitkän ajan takaa jonkun väsyneen kouluprojektin parista. Silloin käytössä oli kaiken lisäksi joku ikivanha versio, jota ei tietenkään saanut siihen hätään päivitettyä.

Syksyllä 2013 päätimme kuitenkin perustaa Esipuheen ja tulevalle verkkolehdelle piti keksiä jostain järkevä alusta. Hylkäsimme välittömästi ajatuksen kaikista maksullisista toteutuksista, joten jäljelle jäi vain muutama kelvollinen vaihtoehto.

Kolme mahdollisuutta

Kolme tunnetuinta julkaisujärjestelmää ovat WordPress, Joomla ja Drupal. Olin käyttänyt myös Joomlasta jotain kivikautista versiota työharjoittelussa ollessani, joten sekään ei kerännyt hirveästi ennakkopisteitä. Drupal oli puolestaan minulle täysin tuntematon ja näistä kolmesta selvästi vähiten käytetty. Niinpä karsimme senkin pois, vaikka esimerkiksi YLE käyttää juurikin Drupalia sivujensa pohjana. Tätä en tosin alkuvaiheessa tiennyt, mutta eipä sekään olisi vaikuttanut päätökseen.

Lopulta WordPressin voitoksi koitui helppokäyttöisyyden ja monipuolisten ominaisuuksien tasapainoinen yhdistelmä. Käyttöliittymä on todella selkeä ja siihen pääsee nopeasti sisälle. Perusjuttujen opetteluun ei tarvitse tuhlata paljoa aikaa, joten omat sivut saa halutessaan hetkessä pihalle.

Varsinainen hauskuus alkaa kuitenkin vasta pinnan alle mentäessä. Erilaiset lisäosat ja teemat sekä yksityiskohtien viilaaminen mahdollistavat aivan uskomattomia sivustoja. Esimerkiksi WordPress.org–sivulta löytyy tällä hetkellä 32 096 ilmaista lisäosaa, joita on ladattu lähes 700 miljoonaa kertaa. Kun tähän lisätään vielä kaikki maksullinen sisältö, alkaa paketti olla melko vaikuttava.

Kurkista koodin puolelle

Parhaan tuloksen saa toki irti, jos HTML, CSS ja PHP eivät ole aivan vieraita käsitteitä. Vaikka laadukkaissa lisäosissa ja teemoissa on yleensä monipuoliset säätömahdollisuudet, saattaa joku turhanpäiväinen pikkujuttu jäädä ärsyttämään. Silloin on hyvä vilkaista koodin puolelle ja selvitellä asiaa hieman syvemmältä. Itse en tajua PHP:sta vieläkään juuri mitään, mutta Google on näissäkin asioissa hyvin avulias ystävä.

Jos WordPressiä haluaa päästä kokeilemaan kotikoneelta käsin ennen sivutilan hankkimista, kannattaa ehdottomasti asentaa Instant WordPress. InstantWP toimii heti asennuksen jälkeen ilman ylimääräistä säätöä. Se toimii myös hyvänä testialustana uusille teemoille, lisäosille ja erilaisille virityksille. Kotikoneella pyörivän sivuston täydellistä romahtamista kun ei kukaan muu pääse näkemään.

Vastaa